Ingen vits att vänta med linsbytet!

Du har kanske aldrig tidigare i ditt liv haft ett synfel, men vid ca 45-50 års ålder börjar du nog upptäcka att det blir svårare att läsa på mobilen och i tidningen.

Det är enkelt att tänka: Jag ser ju egentligen som en hök – det har jag alltid gjort. Så du fortsätter att ignorera problemet tills du inte längre kan. Du köper dina första par läsglasögon, ovetandes om att det inte kommer bli dina sista. Nu kan du läsa små texter på nära håll men att försöka blicka över horisonten med läsglasögon är det inte tal om eftersom allt blir suddigt. Så varje gång du ska läsa åker läsglasögonen på, för att lika snabbt åka av när du tittar upp. På grund av all på- och avtagning så är det ganska lätt förlägga eller gå ifrån dem. Resultatet blir att du många gånger upplever att du aldrig har dem till hands när du verkligen behöver dem. Ibland så tänker du att du skulle ta reda på om du kan korrigera ditt synfel för gott, men har hört att ditt synfel inte går att fixa. Det du inte vet är att du, med största sannolikhet, har fel.

Det du har drabbats av är ålderssynthet, eller presbyopi som det heter på fackspråk. Det drabbar alla av förr eller senare och beror på att den naturliga linsen i ögat stelnar vilket gör det svårt för ögat att hitta fokus på nära håll. Genom en så kallad linsbytesoperation (RLE) ersätter man den stela linsen med en ny konstgjort lins, vilket gör att du ser skarpt på nära, mellan och längre avstånd. Linsbytet  tar ca 15 min per öga och man kan vara på jobbet redan dagen efter. Linsbytesoperationen är en av världens vanligaste operationer, eftersom ingreppet som utförs är detsamma som en gråstarrsoperation. Skillnaden mellan ett linsbyte (RLE) och en gråstarrsoperation är att man sätter in olika typer av linser. Ett linsbyte (RLE) gör att man får bra synskärpa på alla tre avståndslägen. Det innebär att du, utöver att du får bra syn, också slipper grå starr i framtiden.

Snabbfakta om linsbyte (RLE)

  • Det flesta utvecklar ålderssynhet i 50-årsåldern.
  • Vid linsbyte och gråstarrsoperation används samma metod, men vid linsbyte används en mer avancerad lins som korrigerar alla dina synfel på alla avstånd (närsynthet, översynthet, astigmatism och ålderssynthet).
  • De flesta får grå starr med åldern. Genom ett linsbyte korrigerar du inte bara ditt synfel utan slipper även att få grå starr i framtiden.

3 av 4 kan göra ett linsbyte.

Med andra ord: det är ingen vits att vänta med ett linsbyte för du kanske ändå behöver göra det förr eller senare; men med den stora fördelen att du har bra syn resten av ditt liv och kan leva i liv fri från glasögon och linser.

Lär dig mer!

Fyll i dina uppgifter så får du information direkt till din epost. Du får också en länk direkt till våra nedladdningsbara broschyrer. Tack för att du visar intresse för oss!

Jag är

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 08 – 517 588 18

Vanliga frågor och svar