Kontaktlinser

På Memira Eyecenter i Stockholm Täby och Stockholm City hjälper vi dig med kontaktlinser. Ett bra val för dig som inte kan eller vill göra en synkorrigerande operation!

Om varken ögonlaser eller glasögon känns rätt för dig är kontaktlinser bästa lösningen.

Kontaktlinsundersökningar

Kontaktlinser som används rätt och passar dig och dina ögon medför en trygg, bekväm och smidig synkorrigering. Noggrann skötsel och regelbundna kontroller är dock en förutsättning, och hos oss erbjuder vi två olika typer av synundersökningar för kontaktlinsbärande; en årlig linskontroll och en nytillpassning av kontaktlinser.

Läs mer om våra undersökningar nedan.

Årlig linskontroll – för dig som använder kontaktlinser regelbundet

Som kontaktlinsbärare är det viktigt att gå på regelbundna linskontroller för att säkerställa att dina ögon mår fortsatt bra och att synkorrigeringen fungerar som den ska. Det är därför rekommenderat att besöka optiker en gång per år för en undersökning.

Ögats mående och linsernas passform

Vid besöket får du träffa en legitimerad optiker med kontaktlinsbehörighet som börjar med att ställa frågor om hur du upplever din syn och hur du tycker att linserna fungerar. Därefter görs en grundlig undersökning av ögonen där optikern med biomikroskop kontrollerar bland annat syretillförsel, hornhinna och tårfilm. Din samsyn och synskärpa kontrolleras också, för att se om styrkorna på linserna behöver justeras. Optikern kontrollerar även passformen och rörligheten på dina nuvarande linser för att se att de fortfarande är optimala för dig eller om du bör prova en annan modell. Besöket tar omkring 30 minuter.

Välkommen till oss för din årliga linskontroll!

Boka årlig linskontroll

Nytillpassning av kontaktlinser – för dig som vill börja använda linser

Vi hjälper dig hitta de kontaktlinser som passar bäst för dig!

För dig som vill börja använda kontaktlinser – oavsett om du vill använda dem dagligen eller bara ibland – krävs en nytillpassning av kontaktlinser. Detta besök innebär att en legitimerad optiker med kontaktlinsbehörighet gör en noggrann undersökning av din syn och dina ögon, samt informerar om och visar hur kontaktlinser ska användas och hanteras. Vid besöket får du även veta mer om olika typer av kontaktlinser och får rekommendationer som passar just dig.

Undersökning och anamnes (resultat av undersökning)

Optikern ställer frågor om din hälsa och synstatus, samt dina behov och förväntningar på hur kontaktlinser kan hjälpa dig. Detta för att bilda sig en uppfattning om vilken typ av kontaktlins som passar dig och din livsstil.

Därefter undersöker optikern dina ögons förutsättningar för kontaktlinsbärande. Med biomikroskop kontrollerar optikern dina ögons hälsotillstånd. Man mäter sedan ögats storlek och brytningsförmåga samt hornhinnans kupighet. Optikern kontrollerar också synskärpa och utreder samsynen på både nära och långt håll.

Linsträning, hantering och skötsel

Efter undersökningen och mätningarna får du testa kontaktlinser och lära dig hur de ska sättas i och tas ut. Du får all nödvändig information om skötselrutiner samt hur ofta linserna ska bytas och hur länge de kan bäras. Informationen ges både muntligt och skriftligt.

Återbesök

Efter nytillpassningen bokar vi in ett återbesök för att se hur du och dina ögon trivs med de ordinerade linserna. Välkommen att boka tid!

Boka nytillpassning av kontaktlinser

Vi erbjuder olika typer av kontaktlinser

Endagslinser

Endagslinser, även kallade engångslinser eller dagslinser, är kontaktlinser som anpassade för att användas under en dag eller vid ett tillfälle. Detta val är perfekt för dig som vill slippa skötseln kring linser och istället få ett par nya att använda varje dag. Det är även passande för dig som vill varva kontaktlinser med glasögon eller bara vill använda kontaktlinser vid särskilda tillfällen.

Tvåveckorslinser

Tvåveckorslinser, eller veckolinser som de även kallas, är kontaktlinser som går att använda i upp till två veckor, förutsatt att du följer de skötselråd som ges. Linserna tas ut på kvällen, rengörs med linsvätska och förvaras i ett linsetui med linsvätska under natten. Nästa morgon kan du använda samma linspar igen och efter två veckor öppnar du ett nytt par och använder. En del tvåveckorslinser går att använda dygnet runt, men får då endast bäras i 6-7 dagar innan du öppnar ett nytt par.

Månadslinser

Månadslinser kan du använda under en hel månad, från det att du brutit förpackningen. Du tar ut linserna varje kväll, rengör dem med linsvätska och lägger dem sedan i ett linsetui med linsvätska över natten. Morgonen därpå sätter du i samma linspar igen, och när en månad har passerat slänger du de förbrukade linserna och öppnar ett nytt, fräscht par. För personer som använder kontaktlinser dagligen är månadslinser ofta det billigaste alternativet. Det ställer dock krav på noggrann skötsel och är därför inte ett lika smidigt och flexibelt alternativ som endagslinser.

Multifokala kontaktlinser (progressiva linser)

För dig som också är ålderssynt och vill slippa använda läsglasögon finns det multifokala (progressiva) kontaktlinser. Det innebär att kontaktlinserna har flera styrkor – för god syn på både nära och långt håll. Multifokala kontaktlinser finns som endagslinser, tvåveckorslinser och månadslinser.

Toriska linser (astigmatiska linser)

Toriska linser är kontaktlinser som är särskilt utformade för att korrigera astigmatism (brytningsfel) – utan eller i kombination med korrigering av övriga synfel. Endagslinser, tvåveckorslinser och månadslinser finns alla som toriska alternativ.

Boka optikertid

Boka synundersökning för glasögon och kontaktlinser i Stockholm City eller Stockholm Täby.

Eller boka via telefon på 08-244044

Chatta med oss

Chatta med kundservice.

Utanför våra öppettider
Mån - Fre 08:00 - 17:00
chattar du med vår chatbot.

Skicka e-post till oss

Ring oss

Gällande Ögonlaser/ Linsbyte
Mån - Fre 08:00 - 17:00
08 – 517 588 18

Ögonmottagning/ Ögonsjukvård i Stockholm
Mån – Fre 08:00 – 12:00
08 – 517 588 19

Glasögonbutiken i Täby
Mån – Fre 08:00 – 17:00
08 – 792 49 20

Specialistoptiker i Stockholm
Mån – Fre 09:00 – 18:00
08 – 24 40 44

Kontakt till våra kliniker
Kontaktuppgifter till kliniker

Ta reda på mer

Informationsbroschyr
Ladda ner

Se våra priser
Priser

FAQ
Vanliga frågor

Boka en undersökning
Hitta en tid för undersökning