Ögonbesvär

Besvär med ögonen drabbar de flesta människor någon gång i livet. En del av besvären går över av sig själva, medan andra kan behöva behandlas. Här kan du läsa om de vanligaste ögonbesvären, samt orsaker, symptom och behandling av dessa.

Blefarit

Blefarit är en ögonlocksinflammation som kan göra ögonlockskanterna röda, irriterade och svullna.
Läs mer om Blefarit

Glaskroppsavlossning

Glaskroppsavlossning visar sig oftast som små rörliga fläckar eller prickar i synfältet. 
Läs mer om Glaskroppsavlossning

Allergi

Allergisk konjunktivit är en slags ögoninflammation som kan uppstå när dina ögon kommit i kontakt med allergener. 
Läs mer om Allergisk konjunktivit

Konjunktivit

Konjunktivit är en inflammation i ögats bindhinna och kan ge upphov till röda, rinniga och irriterade ögon.
Läs mer om Konjuktivit

Torra ögon

Torra ögon är ett vanligt besvär som oftast beror på att ögonen producerar för lite tårvätska eller att avdunstningen från tårfilmen är för stor. 
Läs mer om Torra ögon

Efterstarr

Efter ett linsbyte kan synen bli suddig på grund av efterstarr bakom den nya linsen. Det som sker är en tillväxt av celler i linskapseln, vilket gör att den blir grumlig och synen försämras. Efterstarr kan behandlas med en snabb och smärtfri laserbehandling.
Läs mer om Efterstarr

Ögonmigrän

Ögonmigrän är ett tillstånd där det uppstår flimrande partier i synfältet. Det orsakar en tillfällig synfältsinskränkning, men påverkar inte synen permanent.
Läs mer om Ögonmigrän

Pinguecula

Pinguecula är en inlagring av fettvävnad som kan bildas när vävnaden i bindhinnan förändras. Orsaken till förändringen är inte helt fastställd, men pinguecula drabbar oftare människor som exponerats mycket av solljus.
Läs mer om Pinguecula

Pterygium

Pterygium är en bindvävsinväxt som utvecklats i ögats bindhinna, vilket är den slemhinna som täcker ögonvitan (sclera). Pterygiumet är ofta triangelformat och kan vara platt eller upphöjt och sträcker sig från ögonvrån in mot ögats mittpunkt.
Läs mer om Pterygium

Keratit

Keratit är en inflammation i ögats hornhinna som oftast uppkommer på grund av en infektion. Vanliga symptom är smärta (mer eller mindre), tårögdhet, nedsatt syn och ljusskygghet i det drabbade ögat.
Läs mer om Keratit

Trötta ögon

Trötta ögon, astenopiska besvär, kallas de symptom som kan uppstå när ögonen blivit överansträngda, ofta i samband med närarbete. Ögonen kan kännas trötta, svidande, torra och huvudvärk kan uppstå (oftast lokaliserat i pannan).
Läs mer om Trötta Ögon

Synnervsinflammation

Synnervsinflammation, också kallad optikusneurit, är ett tillstånd som orsakar plötslig synnedsättning i det drabbade ögat.
Läs mer om Synnervsinflammation

Lider du av ögonbesvär eller misstänker ögonsjukdom kontaktar du vår Ögonsjukvård.