Linsimplantat

Med ett linsimplantat (ICL) kan de flesta typer av synfel korrigeras, det vanligaste är dock att du blir rekommenderad ett linsimplantat vid stora synfel eller tunna hornhinnor.

Linsimplantat är en mycket säker och effektiv metod med hög optisk kvalitet. Metoden är reversibel, då det är möjligt att i framtiden ta ut linsen vid behov.

Så korrigeras synfelet med ett linsimplantat

Ett linsimplantat innebär att en lins placeras framför ögats naturliga lins. Linsimplantatet är specialanpassat för just ditt synfel och gör så att ljusstrålarna bryts rätt på näthinnan och du kan se bra. Om du har astigmatism använder vi en så kallad torisk lins, som avhjälper det.

Pris för linsimplantat

Vad kostar linsimplantat?
Läs mer om pris för linsimplantat

Så går ett linsimplantat till

Före operationen

På operationsdagen träffar du klinikpersonalen som går igenom hur allting kommer att gå till och vad du ska tänka på efter din operation. Du kan ställa frågor om det är något du funderar på och du får pupillvidgande och bedövande ögondroppar. Om du vill kan du också få lugnande läkemedel inför själva operationen. Den gör inte ont, men det är naturligt att ändå känna viss oro inför en operation.

Därefter träffar du din ögonläkare som gör en egen, oberoende undersökning och säkerställer att dina ögon är friska och lämpliga för ett linsimplantat. Om läkaren upptäcker något som kan påverka resultatet, avstår vi från att operera.

Under operationen tar ögonläkaren och två sköterskor hand om dig och finns vid din sida hela tiden. Vi bedövar ögonen med lokalbedövande ögondroppar.

Sedan sätter vi in den nya linsen i ögat. Linsimplantatsoperationen tar ca 15 minuter per öga. Därefter får du vila så länge du vill i vårt vilrum. Du ska inte köra bil direkt efter operationen, så ordna skjuts eller annan transport hem. Räkna med att du är på kliniken i totalt ca 2 timmar.

Efter operationen

Efter din operation bokar vi in ett antal uppföljande kontroller där vi säkerställer att din syn utvecklas som den ska. Återhämtningstiden efter ett linsimplantat är snabb och smärtfri. De flesta patienter återhämtar sig inom en dag, tack vare den mycket lilla öppningen som krävs för att sätta in linsen i ögat. Patienterna upplever oftast minimalt obehag och brukar gå tillbaka till jobbet redan nästa dag. Synen är oftast helt stabil efter 3 månader när läkningsprocessen är helt klar. Ett linsimplantat bidrar inte till torra ögon. Det är viktigt att du följer de ordinationer som du får av läkaren i samband med operationen.

En säker metod

På Memira använder vi endast metoder som är välbeprövade. Metoder med stora mängder kliniska data, som bevisar en hög säkerhet och patientnöjdhet. Vår kvalitetsavdelning arbetar systematiskt med att följa upp resultat och säkra alla våra kliniska processer. Allt för att vi ska kunna erbjuda dig en trygg synkorrigerande operation – med bästa möjliga resultat.

Alla kirurgiska ingrepp innebär en viss risk, men allvarliga komplikationer vid ett linsimplantat är ytterst sällsynta. De flesta komplikationer är dessutom möjliga att efterbehandla om de upptäcks i tid och därför uppmanar vi dig att kontakta oss om det är något du är orolig över efter operationen. För att minimera risken för infektioner är det mycket viktigt att du noga följer de råd du får före operationen. Biverkningar som till exempel torrhet i ögonen, måttlig ögonirritation och ljusringar runt ljuskällor förekommer, men dessa är i de allra flesta fall övergående.

En del patienter kan behöva en kompletterande behandling för att uppnå önskvärt resultat, vilket i sådana fall ingår i priset i och med vår 5-åriga Trygghetsgaranti.

Läs fullständig sammanställning av risker för biverkningar eller komplikationer vid linsimplantat

Fråga oss

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga just nu

Eller boka via telefon på 08-517 588 18