Extralins efter grå starr

Har du opererats för grå starr och använder glasögon? Memira kan hjälpa dig bli av med det synfel som gör att du behöver dem.

Trifokal extralins

Nu kan vi erbjuda dig som tidigare gjort en gråstarrsoperation en komplettering som ger din syn samma fina egenskaper som för den som gör ett linsbyte hos oss. Detta genom att placera en extralins med trifokala egenskaper framför den grå starr-lins som du redan har. Linsen har samma trifokala egenskaper som de linser vi använder vid linsbyte. Linsen korrigerar ditt synfel och ger dig god synskärpa på nära, medellångt och långt avstånd. Det innebär att du i de flesta fall kommer att slippa glasögon eller kontaktlinser efter operationen.

Pris för Trifokal extralins kostar för båda ögonen hittar du här. Det går bra att delbetala på samma sätt som för multifokalt linsbyte. Operationen går till på samma sätt som vid ett linsbyte.

Monofokal extralins

Med en monofokal lins får du bra syn på antingen nära eller långt avstånd, utan glasögon. Som regel väljer de flesta att se bra på långt håll, och sedan komplettera med ett par läsglasögon för att se bra på nära håll. Extralinsen kan korrigera översynthet, närsynthet och astigmatism. I vissa fall väljer man att i det ena ögat sätta en lins som fokuserar synen på nära håll och i det andra ögat en lins som fokuserar synen på långt håll. Detta kallas monovision, och kan vara ett alternativ till trifokala extralinser i de fall där de inte rekommenderas.

Pris för Monofokal extralins för båda ögonen hittar du här. Det går bra att delbetala på samma sätt som för monofokalt linsbyte. Operationen går till på samma sätt som vid ett linsbyte.

Så går operationen till

Före operationen

På operationsdagen träffar du klinikpersonal som går igenom hur allting kommer att gå till och vad du ska tänka på efter din operation. Du kan ställa frågor om det är något du funderar på. Du får bedövande och pupillvidgande ögondroppar. Om du vill kan du också få lugnande läkemedel inför själva operationen. Operationen gör inte ont, men det är naturligt att ändå känna viss oro inför en operation.

Därefter träffar du din ögonläkare som gör en egen, oberoende undersökning och säkerställer att dina ögon är friska och lämpliga för en extralinsoperation. Om läkaren upptäcker något som kan påverka resultatet, avstår vi från att operera.

Under operationen

Under operationen tar ögonläkaren och två sköterskor hand om dig och finns vid din sida hela tiden. Vi bedövar ögonen med lokalbedövande ögondroppar.

Sedan sätter vi in extralinsen som sitter kvar resten av livet. Ögonläkaren genomför operationen med ett mikroskop och fina instrument för att sätta in linsen. Hela operationen tar ca 15 minuter per öga och är smärtfri. Därefter får du vila så länge du vill i vårt vilrum. Räkna med att du är på kliniken i totalt ca 2 timmar.

Efter operationen

Efter din operation bokar vi in ett antal uppföljande kontroller där vi säkerställer att din syn utvecklas som den ska. Oftast ser du bra direkt efter operationen, men det kan ta mellan 6 månader och 1 år innan du helt har vant dig vid den nya synen. Efterkontrollerna ingår i priset för din operation. Ibland behöver linsbytet kompletteras med en enkel laseroperation för att uppnå önskat resultat. Det är helt normalt och ingår även det i priset för din operation.

En säker metod

På Memira använder vi endast metoder som är välbeprövade. Metoder med stora mängder kliniska data, som bevisar en hög säkerhet och patientnöjdhet. Vår kvalitetsavdelning arbetar systematiskt med att följa upp resultat och säkra alla våra kliniska processer. Allt för att vi ska kunna erbjuda dig en trygg synkorrigerande operation – med bästa möjliga resultat.

Alla kirurgiska ingrepp innebär en viss risk, men allvarliga komplikationer vid extralinsoperationer är ytterst sällsynta. De flesta komplikationer är dessutom möjliga att efterbehandla om de upptäcks i tid och därför uppmanar vi dig att kontakta oss om det är något du är orolig över efter operationen. För att minimera risken för infektioner är det mycket viktigt att du noga följer de råd du får före operationen. Biverkningar som till exempel påverkat mörkerseende, dimsyn, bländningsbesvär och ljusringar runt ljuskällor förekommer, men dessa är i de allra flesta fall övergående.

En del patienter kan behöva en kompletterande behandling för att uppnå önskvärt resultat, vilket i sådana fall ingår i priset i och med vår 5-åriga Trygghetsgaranti.

Eftervård

I de flesta fall kan du arbeta som vanligt efter 1-2 dagar, men det är oerhört viktigt att du följer alla instruktioner. Du ska absolut inte vistas eller arbeta i smutsiga miljöer som t.ex. stall eller byggarbetsplats under veckan efter operationen, då det innebär förhöjd risk för infektion. Du ska också undvika träning, bastu, bassängbad och vatten i ögonen under första veckan.

Under de fyra första veckorna är det viktigt att du undviker kontaktidrott, vattensport och dykning. Använd de rekommenderade ögondropparna enligt föreskrivet schema under den första månaden. Det är viktigt att du går på alla planerade efterkontroller även om du upplever att du ser perfekt. Optikern undersöker ögonen och kan se avvikelser som behöver åtgärdas som du själv inte kan känna av. Känner du dig orolig eller har frågor ska du inte tveka att höra av dig till oss direkt.

Fråga oss

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 08 – 517 588 18