Glasögon

På Memira i Täby Centrum och på Eugeniavägen 16 i Hagastaden hjälper vi dig med glasögon. Ett bra val för dig som inte kan eller vill göra en synkorrigerande operation!

Vår djupa specialistkompetens och att vi har ortoptister och ögonläkare på plats i butiken gör att vi kan hjälpa alla med glasögon, även dig som har speciella synbehov eller sjukdomstillstånd. Vi slipar och monterar glasögon på plats i butiken, på så sätt kan vi direkt säkerställa att dina glasögon passar dig så bra som det är möjligt.

Kombibesök ögonläkare och optiker

Har du besvär med synen eller din ögonhälsa? Vid ett kombibesök hos oss undersöks du både av optiker och läkare och vid behov även ortoptist. På så sätt kan vi ge dig en så komplett vård och hjälp med de synhjälpmedel du behöver.

Kombibesöket kostar 750 kronor. Har du frikort är kostnaden 500 kronor. Om du vid kombibesöket vill göra en kontaktlinsundersökning är kostnaden 895 kronor.

Synundersökning för glasögon

Oavsett om du redan använder glasögon – eller tror att du kan behöva glasögon – är du varmt välkommen till oss för en synundersökning. Kanske har din syn förändrats, eller så vill du bara göra en regelbunden kontroll av din syn. Vi har samlat specialistkompetenser under ett och samma tak, så här finns också möjlighet att träffa både ögonläkare och skelningsspecialist ifall det skulle behövas.

Anamnes (resultat av undersökning)

Det första som sker vid synundersökningen är att optikern ställer frågor om din hälsa, sjukdomshistorik, medicinering och annat som kan påverka din syn. Optikern ställer även frågor om din syn och hur du upplever den. Denna intervju, eller anamnes som det kallas, görs för att optikern ska bilda sig en uppfattning om dina behov och hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt.

Kontroll av synskärpa

För att kontrollera din synskärpa ber optikern dig läsa bokstäver på en upplyst syntavla. Du får läsa bokstäverna med ett öga åt gången och bokstäverna blir mindre och mindre för varje rad. 

Ögonens hälsotillstånd

På synundersökningen kontrollerar optikern också bland annat hur din ögonmotorik och samsyn fungerar, samt hur synfältet ser ut. Dina ögon undersöks med biomikroskop för att upptäcka eventuella hälsotillstånd som kan påverka din syn.

Refraktionering

För att fastställa vilken styrka/vilka styrkor du behöver för att korrigera ditt synfel gör optikern en så kallad refraktionering. Dels en objektiv refraktionering, vilket innebär att optikern använder en apparat som kallas autorefraktor för att mäta dina ögons optiska egenskaper och brytkraft. Dels en subjektiv refraktionering, som innebär att optikern testar glas med olika styrkor och du själv får berätta hur du upplever synintrycken med de olika styrkorna.

Ordination och utprovning av bågar

Efter synundersökningen får du ett recept på de glasstyrkor du behöver för att korrigera ditt synfel. Vi har ett brett sortiment av bågar, och om du önskar hjälper vi dig gärna att prova ut bågar direkt i butiken.

Vi erbjuder olika typer av glas till våra glasögonbågar

Enkelslipade glas

Enkelslipade glas har samma styrka över hela glasytan och passar dig som är antingen närsynt, översynt och/eller astigmatisk.

Dubbelslipade glas

Dubbelslipade glas har två olika styrkor uppdelade på två olika fält över glasytan. Dubbelslipade glasögon passar därför dig som behöver korrigera synen både för nära och långt håll. Glasögonens nedre del är slipade med styrkor för närseende medan glasögonens övre del är slipade med styrkor för avståndsseende.

Progressiva glas

Progressiva glasögon har en glasyta med en gradvis och jämn ökning i styrka – nedifrån och upp. Det innebär att progressiva glasögon kan användas av dig som behöver korrigera synen för nära, mellan och långt håll. Styrkor för närseende finns i glasets nedre del och styrkor för avståndsseende i glasets övre del. Däremellan finns även styrkor för seende på mellanavstånd, vilket är en fördel jämfört med dubbelslipade glasögon. Den successiva ökningen av styrkorna gör också övergången mer följsam och behaglig.

Prismaglas

I samråd med våra ortoptister (skelningsspecialiser) kan vi erbjuda behandling med prismaglas. Prismaglasögon är glasögon som kan användas av vuxna med skelningsproblematik eller besvär med samsynen. Prismaglasen är specialslipade för att objektet personen tittar på ska flyttas i sid- eller höjdled, vilket hjälper personen att rikta båda ögonen mot objektet samtidigt.

Terminalglas

Terminalglasögon är särskilda glasögon som är anpassade för arbete framför skärm, varpå de ibland även kallas för bildskärmsglasögon eller arbetsglasögon. Om du i ditt arbete spenderar minst en timme per dag framför dator har du rätt att få terminalglasögon betalda av din arbetsgivare, om det visar sig finnas ett behov.
Läs mer om terminalglasögon

Barnglas

Glas till barnglasögon är ofta speciellt tillverkade för att tåla lek och rörelse. För att hitta de glas som passar just ditt barn får ni träffa en optiker som är specialiserad på barns syn. Vi ordnar också med regionens glasögonbidrag för barn – direkt i butiken.
Läs mer om barnglasögon

Solglas

Solglasögon är inte bara en snygg accessoar, de ska också fylla den högst viktiga funktionen som ögonens beskyddare mot solens skadliga UV-ljus. Därför är det väldigt viktigt att välja bra glas med ett gott UV-skydd till dina solglasögon. Vi erbjuder ett brett sortiment av solglas och möjligheten till tillval är i det närmaste oändlig. Minimera reflektioner från blanka ytor med polariserande solglas eller välj fotokromatiska (färgskiftande) solglas om du vill ha solglasögon som anpassar mörkheten efter ljusintensiteten. Självklart går det även att få solglasen slipade i de styrkor du behöver.

Boka optikertid

Boka synundersökning för glasögon och kontaktlinser i Stockholm Hagastaden eller Stockholm Täby.

Eller boka via telefon på 08-24 40 55