Del 3: Gästbloggare Emil Holmström

En titt in i behandlingsvärlden.

emil_blogg3_1

Låt mig börja med ett erkännande. Jag har pratat om ögonbehandlingar med kompisar ganska många gånger, men i ärlighetens namn har jag aldrig riktigt vetat hur det går till. När jag har hört ordet laser har jag tänkt att de väl lyser på något sätt och så försvinner problemet. Föga vetenskapligt. Med det här inlägget tänkte jag råda bot på kunskapsbristen. Jag misstänker att jag inte är ensam om att har lite tunt på fötterna när det gäller detaljerna när det gäller ögonbehandlingar. Handen på hjärtat, hur bra koll har du egentligen?

emil_blogg3_2

Låt oss nu gå igenom dem i tur och ordning:

1. Ögonlaser: Bra om du (som jag) är under 45 år gammal och är närsynt, översynt eller har brytningsfel. Det finns flera olika typer av ögonlaser, de vanligaste är:

FS-Lasik. Den vanligaste metoden. Går snabbt och nästan helt smärtfri. Man skär ett tunt lock i hornhinnan, fixar felet och fäster fast hornhinnan igen. Eftersom du är lokalbedövad gör det inte ont.

Trans-PRK och Lasek. Vanliga vid stora synfel och tunna hornhinnor. Man använder laser för att lossa hornhinnan, fixar felet och för tillbaka hornhinnan (som får läka med en bandagelins) Kan dock göra mer ont och ha lite längre läkningstid.

2. Linsbyte: Bra om du börjar få sämre syn på äldre dagar, vanligtvis om du är äldre än 45 år gammal. Man ersätter din lins med en ny, konstgjord som sitter kvar hela livet. Även här finns det tre olika typer.

• Monofokal betyder att man får bättre syn på antingen nära eller långt håll. Bieffekterna är små.

• Multifokal ger bättre syn på både nära och långt håll, men det kan ta lite tid för ögat att anpassa sig.

• Gråstarrsoperation är något som landstinget också gör, men hos exempelvis Memira slipper du långa väntetider.

3. Linsimplantat: Kallas också för ICL. Att göra ett implantat är en teknik som blir alltmer populärt. Det kan vara ett bra alternativ till ögonlaser om du likt jag har ett stort synfel, eller om du har tunna hornhinnor. Det finns naturligtvis mycket mer att läsa om exakt hur de olika behandlingarna går till, hur lång tid de tar per öga och så vidare. Memira har långa detaljerade beskrivningar under menyfliken ”Ögonoperationer”, vilka jag varmt rekommenderar för dig som är kunskapstörstande.

Men för egen del har det här i alla fall varit en bra början. Vad tycker du?

Emil Holmström är stolt glasögonbärare sedan 29 år, tillika copywriter, föreläsare och författare. Bosatt i idylliska Midsommarkransen utanför Stockholm.

Ladda ner information!

Fyll i dina uppgifter i formuläret nedan för att få tillgång till våra broschyrer.

Jag är

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 020-61 62 00

Fortsätt läs

Tar du hand om din syn som du tar hand om dig själv?

Tar du hand om din syn som du tar hand om dig själv?

Tar du hand om din syn som du tar hand om dig själv? 70% av den svenska befolkningen lever med ett synfel. Många av dem helt i onödan, eftersom 3 av 4 kan bli av med dem.

Läs mer
Vilka synfel finns det – och hur gör vi för att korrigera dessa?

Vilka synfel finns det – och hur gör vi för att korrigera dessa?

Ögat är ett mycket komplext organ och det finns många faktorer som kan påverka dess hälsa och synkvalitet. Vad gäller synfel finns det primärt fyra stycken: närsynthet, översynthet, astigmatism och ålderssynthet.

Läs mer
Eye Center of Excellence

Eye Center of Excellence

Sedan september 2020 ligger Memiras huvudklinik i Stockholm på helt nybyggda Eye Center of Excellence vid Karolinska Sjukhuset i Hagastaden. I byggnaden ryms också Optikerhögskolan, S:t Eriks Ögonsjukhus och många andra verksamheter inom ögonvård och synhälsa.

Läs mer

Vanliga frågor och svar

Chatta med oss

Chatta med kundservice.

Utanför våra öppettider
Mån - Fre 08:00 - 18:00
chattar du med vår chatbot.

Skicka e-post till oss

Ring oss

Kundservice
Mån - Fre 08:00 - 18:00
020-61 62 00

Ögonsjukvård i Stockholm
Mån – Fre 08:00 – 12:00
020-80 20 40

Optiker/Ortoptist i Stockholm
Mån – Fre 09:00 – 17:30
020-61 62 00

Ta reda på mer

Informationsbroschyr
Ladda ner

Se våra priser
Priser

FAQ
Vanliga frågor

Redo att boka?
Boka tid för undersökning!