Kan en synkorrigerande operation korrigera astigmatism?

En vanlig fråga vi får är om vi kan korrigera astigmatism med våra operationsmetoder. Eftersom det är ett synfel så finns det ett enkelt svar på frågan, men innan vi berättar svaret börjar vi förklara vad det faktiskt är.


Vad är astigmatism?

Astigmatism, eller brytningsfel som du kanske känner igen det som, är ett synfel som gör att saker ser suddiga eller förvrängda ut. Det kan vara saker både på nära håll som när du läser på mobilen, eller när du ser på TV på längre avstånd. Ofta beror det på att hornhinnan är ojämnt krökt och därför sker inte brytningen av ljuset i ögat optimalt. Det leder till att ljuset inte träffar näthinnan som den ska och det blir suddigt. Ofta har man även närsynthet eller översynthet i tillägg.

Det är vanligt att människor tror att astigmatism är en ögonsjukdom eller ett ögonproblem. Men så är inte fallet utan det är ett synfel precis som närsynthet, översynthet och ålderssynthet.


Här ser vi skillnaden på hur ljusstrålarna bryts vid normal syn och vid astigmatism:

Vid normal syn bryts ljusstrålarna till en punkt på näthinnan.

Vid normal syn bryts ljusstrålarna till en punkt på näthinnan.

Vid astigmatism (brytningsfel) sprids ljusstrålarna ut och träffar näthinnan över ett större område.

Vid astigmatism sprider sig ljusstrålarna och träffar näthinnan över ett större område.

Så till den stora frågan… kan en synkorrigerande operation korrigera astigmatism?

Nu när du vet vad astigmatism är så går vi vidare till den stora frågan. Kan Memira korrigera astigmatism med våra olika metoder så att du kan slippa glasögon och linser?

Svaret är ja! Alla våra metoder: ögonlaser, linsbyte och linsimplantat kan korrigera astigmatism och dina andra synfel. Om du har flera synfel som närsynthet i tillägg kan vi korrigera båda synfelen vid samma tillfälle oavsett metod. Smart va?

Genom ögonlaser korrigerar vi det genom att hornhinnan omformas på ett sådant sätt att synfelet korrigeras. Och vid linsimplantat eller linsbyte genom att använda linser speciellt gjorda för att kunna korrigera astigmatism – så kallade toriska linser.

Därför behöver du inte oroa dig för att du skulle se suddigt även efter en synkorrigerande operation. Vi korrigerar verkligen alla typer av synfel. Boka en undersökning och se dina möjligheter att bli fri från glasögon och linser.

Lär dig mer!

Fyll i dina uppgifter så får du information direkt till din epost. Du får också en länk direkt till våra nedladdningsbara broschyrer. Tack för att du visar intresse för oss!

Jag är

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 08 – 517 588 18

Vanliga frågor och svar