9 myter om ögonlaser och linsbyte

Det finns en del myter om ögonlaser och linsbyte. För att göra det enkelt för dig har vi samlat faktabaserade svar på de vanligaste myterna.

1. Ögonoperationer gör ont

Även om det kan låta obehagligt att göra ingrepp på ögat, ska det inte behöva göra ont. Ögat bedövas under operationen med hjälp av ögondroppar som gör att du inte känner någon smärta. Vid den vanligaste laseroperationen, FS-Lasik, och vid linsbyte, känner du inte heller någon betydande smärta efter operationen.

De lasermetoder som kan användas när FS-Lasik inte är ett bra alternativ för dina ögon, LASEK och Trans-PRK, kan ge smärta efter operationen medan ögat läker. Därför får du med dig bedövningsdroppar som du kan använda vid behov.

2. Ögonoperationer är dyra

Ögonoperation är dyrt

För många kan priset för en ögonoperation verka högt och avskräckande. Fundera på hur mycket pengar dina glasögon eller linser kommer att kosta på sikt. Det är möjligt att en operation faktiskt kan löna sig för dig i det långa loppet.

Olika kliniker jobbar på olika sätt med att säkra kvaliteten, och det är bland annat det som gör att priserna varierar. Ett mer omfattande kvalitetsarbete och säkerhetstänk kan kosta lite extra.

3. Ögonoperationer är riskfyllda

Det är väldigt sällan det uppstår komplikationer på grund av en ögonoperation. Men precis som vid alla kirurgiska ingrepp finns det förstås vissa risker, till exempel risken för infektioner. Det är viktigt att du läser på om riskerna med de olika operationsmetoderna i förväg. Ju mer förberedd du är, desto lättare blir det att följa de råd och rekommendationer du får inför operationen – och på så sätt minimerar du riskerna.

De flesta komplikationer som kan uppstå går att behandla så länge de upptäcks i tid.
Läs mer om de risker som finns för de olika metoderna

4. Jag måste vara sjukskriven länge efter operationen

Vid de vanligaste operationerna – linsbyte eller FS-Lasik – kan du börja jobba som vanligt redan dagen efter operationen, förutsatt att du inte jobbar i en smutsig miljö. Om du behöver opereras med någon av lasermetoderna LASEK eller Trans-PRK, kan du behöva ungefär en veckas vila efteråt. Det gör ont, du kan vara ljuskänslig och ha lite varierande syn under tiden ögonen läker. Efter en vecka fungerar de allra flesta i sin vardag som tidigare, men synen kan ta upp till tre månader på sig för att stabiliseras.

5. Det är ingen skillnad mellan olika kliniker

Tvärtemot vad den här myten säger, så kan skillnaderna mellan olika kliniker vara ganska stora. De varierar till exempel i storlek, erfarenhet, utbud och hur de säkrar kvaliteten. Känner du dig osäker på en kliniks kvalitetstänk, fråga efter det. Att du får en grundlig undersökning av dina individuella förutsättningar och risker är ett minimikrav. Du ska kunna lita på att kliniken inte genomför en operation som kan innebära onödiga risker för dig. Ju större erfarenhet kliniken har av olika ögon och operationer, desto tryggare kan du känna dig.
Läs mer om hur vi på Memira jobbar med kvalitet

6.Ögonoperationen kan göra mig blind

Rädslan för att förlora synen helt när man gör ett kirurgiskt ingrepp på ögonen är fullt förståelig. Men det finns inte ett enda känt fall i världen där en synkorrigerande ögonoperation lett till att någon blivit blind. I mycket sällsynta fall kan ögat bli infekterat efter en operation. Om en infektion av någon anledning inte behandlas, kan den i värsta fall leda till en permanent försämrad syn. Om du känner dig orolig för allvarliga konsekvenser, vänd dig till en klinik som du känner dig trygg med.

7. Ögonläkare tar onödiga risker för att tjäna pengar på mig

Visst händer det att olika kliniker fattar olika beslut och ger olika rekommendationer till samma kund. När det handlar om något så värdefullt som dina ögon, ska du alltid lita på en läkare som avråder från operation. Fråga gärna olika kliniker hur ofta de säger nej till att operera. Våra läkare på Memira säger nej till ungefär var femte person som vill operera sig, på grund av att riskerna i de individuella fallen är för stora.

8. Mitt synfel kan inte korrigeras

Alla typer av synfel kan faktiskt korrigeras med operation, även brytningsfel. Däremot finns det ögontyper som inte bör opereras, av anatomiska orsaker. Har du till exempel en tunn hornhinna, eller ett synfel som förändras, bör du inte operera dina ögon.
Läs mer om förutsättningar för operation

9. Det är vanligt att jag inte slipper glasögon trots operation

Den som investerar i en operation vill förstås att den uppfyller förväntningarna, till exempel om att slippa glasögonen helt eller delvis. 98 procent av alla som gör en laseroperation är glasögonfria efter tre månader. Om du inte är en av dem, kanske du behöver en kompletterande operation. Den får du genom den trygghetsgaranti som ingår när du gör din operation hos Memira.

Om du inte kan bli fri från glasögon vid vissa avstånd, ska din läkare ha informerat dig om det före operationen.

När det gäller linsbyte är det något färre, 88 procent, som är helt utan glasögon efter operationen. Övriga 12 procent använder fortfarande glasögon vid vissa tillfällen under dagen. Ofta kan läkaren förutse och informera dig om eventuellt behov av glasögon efter linsbytet.

 

Lär dig mer!

Fyll i dina uppgifter så får du information direkt till din epost. Du får också en länk direkt till våra nedladdningsbara broschyrer. Tack för att du visar intresse för oss!

Jag är

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 08 – 517 588 18

Vanliga frågor och svar