Näthinnan (retina)

Längst bak i ögat sitter näthinnan, en tunn hinna som klär ögonbottens insida. Den är ungefär en halv millimeter tjock och består av tio lager, däribland tre med nervceller och två med synapser.

Näthinnan klär ögonbottens insida och är hem åt alla våra miljontals synceller.

Vad är en näthinna?

I näthinnan finns alla våra miljontals synceller som tar emot och registrerar ljuset som kommer in i ögat när du tittar på något. Syncellerna omvandlar sedan ljuset till nervimpulser som skickas till hjärnan via synnerven. Hjärnan tar emot och tolkar information och bilden du har framför dig uppstår i medvetandet.

Fråga oss

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga just nu

Eller boka via telefon på 08-517 588 18


Näthinnans stavar och tappar

Det finns två typer av ljuskänsliga synceller i näthinnan:

  • Stavar: Stavarna kan registrera skillnader i ljusstyrka och hjälper dig att kunna se i dovt ljus eller mörker. Större delen av vårt perifera seende utgörs av stavar.
  • Tappar: I tapparna sitter vårt färg- och detaljseende. Tapparna är mindre ljuskänsliga än stavarna och används därför främst när du ser i bra belysning. De är många miljoner färre än stavarna och de flesta av tapparna är lokaliserade centralt på näthinnan, där de sitter särskilt tätt i det område som kallas för gula fläcken.

Gula fläcken är det område på näthinnan där du ser som skarpast, och som gör att du kan läsa den här texten just nu. Det skarpa seendet utgör en mycket liten procent av det totala synfältet, vilket är anledningen till att du behöver flytta blicken för varje ord du läser. Synskärpan avtar hastigt utanför den centrala punkten i gula fläcken, och blir lägre ju längre ut i periferin man kommer.

Vanliga sjukdomar i näthinnan:

Flera sjukdomar kan påverka näthinnan och leda till synproblem. Här är några av de vanligaste:

1. Näthinneavlossning

Näthinneavlossning är ett allvarligt tillstånd där näthinnan lossnar från underliggande vävnad. Det kan orsaka synförlust om det inte behandlas snabbt. Symtom inkluderar ljusblixtar, svarta prickar och en skugga i synfältet.

2. Diabetesretinopati

Diabetesretinopati drabbar personer med diabetes och beror på skador i näthinnans blodkärl. Det kan leda till synförlust om det inte behandlas i tid.

3. Makuladegeneration

Åldersrelaterad makuladegeneration (AMD) påverkar den gula fläcken och försämrar detaljseendet. Sjukdomen är vanlig hos äldre personer.

Hur skyddar man näthinnan?

För att bevara en frisk näthinna och god syn kan man:

  • Äta en näringsrik kost rik på antioxidanter, omega-3 och vitaminer.
  • Undvika rökning, som kan skada näthinnans blodkärl.
  • Använda solglasögon för att skydda ögonen från skadliga UV-strålar.
  • Gå på regelbundna ögonundersökningar, särskilt vid diabetes eller ärftliga ögonsjukdomar.