När kan jag gå tillbaka till mitt vanliga liv efter en synkorrigering?

Vi får många frågor om när man kan gå tillbaka till sitt vanliga liv igen efter en synkorrigerande operation, fast då med bra syn. När kan jag arbeta, när kan du träna och använda smink? Här kommer svar på dina funderingar.


Hur länge behöver jag vara hemma från mitt arbete?

Ögonlaser passar dig som är under 45 år och har närsynthet, översynthet eller astigmatism. Vi har flera olika ögonlasermetoder, den vanligaste heter FS-Lasik och där kan du gå tillbaka till ditt jobb eller annan sysselsättning redan dagen efter. Dock finns det undantag, om du jobbar i väldigt skitig miljö som i verkstad eller i ett stall så ska du avvakta med att gå till jobbet i cirka en vecka efter operationen. Även om allt känns bra så ska man vara varsam i skitig miljö för att undvika infektion.

Efter Lasek och Trans-PRK måste du vara hemma i minst en vecka innan du har bruklig syn att gå tillbaka till jobbet. Läkningsprocessen är lite längre än vid FS-Lasik och i vissa fall kan det ta upp till 2 veckor innan man kan köra bil.

Linsbyte passar dig som är över 45 år och som har fått ålderssynthet. Efter ett linbyte är de flesta hemma en dag efter operationen, vissa går tillbaka redan dagen efter. Första dagarna kan synen vara lite oklart men blir bättre och bättre med tiden. Likt FS-Lasik ska man stanna hemma om man jobbar i skitig miljö.

När får jag börja träna efter operationen?

Första veckan efter operationen vare sig det gäller någon av våra ögonlasermetoder eller linsbyte så ska du undvika träning. Vattensporter och kontaktidrotter som brottning ska man avvakta med fyra veckor efter operationen. Sen är det fritt fram att träna hur du vill, om inte din Memira-klinik rekommenderar annat i specika fall.

När kan jag använda ögonsmink igen efter synkorrigeringen?

Vi vet att ögonsmink är viktigt för många, både mascara men också färgning av ögonfransar samt applicering av lösögonfransar. Efter en operation bör du undvika ögonsmink som mascara den första veckan efter operationen. Vad gäller färga ögonfransarna eller sätta på lösögonfransar rekommenderar vi att vänta i fyra veckor efter operationen.

Oavsett är det otroligt viktigt att följa våra rekommendationer efter din operation, och att du ringer till din Memira-klinik om du har frågor.


Lär dig mer!

Fyll i dina uppgifter så får du information direkt till din epost. Du får också en länk direkt till våra nedladdningsbara broschyrer. Tack för att du visar intresse för oss!

Jag är

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 08 – 517 588 18

Vanliga frågor och svar