Konjunktivit – ögoninflammation

Konjunktivit är en ögoninflammation i ögats bindhinna och kan ge upphov till röda, rinniga och irriterade ögon. Det är ett vanligt ögonbesvär som i många fall går över av sig självt, men som ibland kan behöva behandlas. Vanliga orsaker till konjunktivit är virus- eller bakterieinfektion och allergi.

Konjunktivit är en inflammation i ögats bindhinna som gör ögat rött och irriterat.

Bindhinnan är en slemhinna vars funktion är att hålla ögat och insidan av ögonlocket fuktigt.  Om bindhinnan blir inflammerad blir ögonen röda, irriterade och ofta rinniga. Då har du drabbats av konjunktivit, som också ibland kallas för bindhinneinflammation eller bindhinnekatarr.

Orsaker till konjunktivit

Du kan drabbas av konjunktivit av olika anledningar. En virus- eller bakterieinfektion är en vanlig orsak. Konjunktivit kan smitta från hand till öga, eller från t.ex. handdukar eller ögonsmink. Denna typ av konjunktivit kallas ofta för ögoninflammation.

Allergi, torra ögon eller ögonlocksinflammation (blefarit) är andra orsaker till konjunktivit.

Symptom på konjunktivit

Symptomen kan skilja sig åt beroende på den bakomliggande orsaken till bindhinneinflammationen.

Om du drabbats av en infektion orsakad av virus eller bakterier blir ögonen röda, rinniga och kan bli klibbiga av var. Det kan också kännas som att det skaver i ögonen när du blinkar. Denna typ av konjunktivit kommer ofta i samband med en förkylning.

Vid allergisk konjunktivit blir ögonen röda, kliar ofta mycket och svullnad kan uppstå men vid allergi förekommer inget var.

Om dina ögon producerar för lite tårar får du torra ögon som också det kan orsaka konjunktivit. I detta fall brukar ögonen kännas irriterade och bli lätt röda.

Om du drabbats av konjunktivit i sviterna av en ögonlocksinflammation brukar ögonen kännas irriterade och grusiga.

Behandling av konjunktivit (ögoninflammation)

En bindhinneinflammation orsakad av virus eller bakterier går i de flesta fall över av sig själv inom en vecka. Egenvård i form av rengöring med ljummet vatten och en ren handduk eller kompress kan hjälpa till att lindra besvären. Om inflammationen förvärras eller inte går över bör du kontakta ögonläkare för undersökning. Vid en bakteriell infektion kan behandling med antibiotika sättas in. Det kan vara bra att byta ut sitt ögonsmink efter en konjunktivit.

Om din konjunktivit beror på allergi kan du behandla med receptfria ögondroppar och tabletter mot allergi.

Besvär med torra och irriterande ögon kan behandlas med smörjande ögondroppar som också finns receptfritt på apotek.

Bindhinneinflammation framkallad av en ögonlocksinflammation behandlas främst med rengöring av ögonlockskanterna.

Ladda ner PDF om allergisk konjunktivit

Ladda ner PDF om konjunktivit (ögoninflammation).

Fråga oss