Blefarit

Blefarit är en ögonlocksinflammation som kan göra ögonlockskanterna röda, irriterade och svullna. Ögonlocksinflammation förekommer oftare hos äldre människor och personer med känslig hud. Symptomen kan vara långdragna och återkommande, men med noggrann rengöring av ögonlockskanterna kan besvären lindras.

Blefarit gör ögonlockskanterna röda, irriterade och svullna.

Blefarit förekommer i alla åldrar, men äldre människor och personer med torr och känslig hud löper större risk att drabbas. Hudsjukdomar, som till exempel rosacea, är också en faktor som ökar risken för ögonlocksinflammation.

Orsaker till blefarit

Blefarit är en kronisk infektion som kan uppkomma av en obalans i ögats tårfilm och/eller från hudbakterier. Tillståndet uppstår ofta hos personer med eksem. I dina ögonlockskanter finns det små körtlar som producerar vätska för att smörja ytan av ögonen och insidan av ögonlocken. Om du drabbas av blefarit täpps dessa körtlar igen, vilket skapar obalans och irritation vid ögonlockskanterna. Rengöring av ögonlockskanterna som öppnar körtlarna kan bättra tillståndet.

Symptom på blefarit

Blefarit drabbar oftast båda ögonen, även om det kan kännas mer i det ena ögat. Ögonlockskanterna blir ofta röda och svullna, och ibland kan det uppstå små skorpor i ögonfransraden. En skavande och brännande känsla är de vanligaste symptomen, men ögonen kan också rinna och kännas grusiga eller torra.

Ögonlocksinflammationen kan sprida sig till ögats bindhinna och orsaka bindhinneinflammation (konjunktivit, även kallat ögoninflammation). Det är därför viktigt att behandla blefarit så fort symptomen uppstår.

Behandling av blefarit

Blefarit behandlas i första hand genom rengöring av ögonlockskanterna. Det är något du kan göra själv hemma genom att först badda ögonen med en fuktig ren handduk eller kompress. Tillsätt sedan några droppar oparfymerat babyschampo i ljummet vatten och rengör ögonlockskanterna med en bomullspinne. Stryk bomullspinnen från den inre till den yttre ögonvrån, på både den övre och undre ögonlockskanten. Efter rengöringen applicerar du en ögonsalva på ögonlockskanterna. Använd fingertoppen, men var noga med att fingret är rent.

I och med att tillståndet är kroniskt, kommer vanligtvis inte behandling att bota tillståndet och man får räkna med att behandla återkommande för att bättra symptomen.

Om inflammationen inte försvinner eller förbättras kan behandling med läkemedel behövas.

Ladda ner PDF om blefarit