Är risken större för inflammation i hornhinnan av kontaktlinser än laser?

Vi vet alla att det inte är speciellt hygieniskt att peta sig i ögonen, men som kontaktlinsbärare gör vi det dagligen. Varje morgon och kväll när vi sätter in och tar ut linsen, eller under dagen för att rätta till en lins som skaver.

Ju mer man petar sig i ögonen ökar risken för infektion som kan ge inflammation i ögats hornhinna, sk keratit. Vanliga symptom är smärta, tårögdhet, nedsatt syn och att du blir känslig för ljus. Tillståndet påminner mycket om en vanlig ögoninflammation, men kan kräva behandling för att du inte ska få en bestående synnedsättning.

En amerikansk studie publicerad 2017*, visar att man löper något större risk för inflammation i hornhinnan över tid när man använder kontaktlinser jämfört med laserbehandling med LASIK-metoden. Kontaktlinser har länge varit känt som en riskfaktor att utveckla keratit och det handlar om vilken lins man använder, hur man använder linserna och hygien i samband med hanteringen.

Men löper man större risk för keratit efter en synkorrigerande LASIK-behandling än med kontaktlinser? Den amerikanska studien visar att risk för inflammation med LASIK är en engångsrisk vid operationstillfället medan inflammation till följd av kontaktlinser kommer att öka under åren. För kontaktlinser såg man 15 av 10 000 fall under en 5-årsperiod och för LASIK 5 av 10 000 – det är 3 gånger lägre.

Slutsatsen är att förekomsten av keratit (till följd av LASIK eller linsanvändning) är låg i båda grupperna, men att det sett över tid finns en större risk med användning av kontaktlinser än med LASIK. Så svaret på frågan är ja, det är en liten större risk att få en inflammation i hornhinnan med kontaktlinser än med en LASIK-behandling.

LASIK-metoden innebär att det görs ett tunt lock i hornhinnans yttersta lager med hjälp av en så kallad femtosekundlaser. Locket i hornhinnan viks sedan åt sidan och när synfelet har korrigerats med laser viks locket i hornhinnan tillbaka på plats och fäster snabbt. Man ser direkt efter operationen och de allra flesta kan arbeta som vanligt redan dagen därpå.

Source: Hamilton Eye Institute and Department of Ophthalmology, University of Tennessee Health Science Center, Memphis, Tennessee, USA.

Ladda ner information!

Fyll i dina uppgifter i formuläret nedan för att få tillgång till våra broschyrer.

Jag är

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 020-61 62 00

Fortsätt läs

Myt och sanning om hur skärmtid påverkar din syn

Myt och sanning om hur skärmtid påverkar din syn

Myter och sanningar om hur skärmtid påverkar din syn Memira har gjort en undersökning där 1000 svenskar svarar på frågor om skärmtid och hur de…

Läs mer
20-20-20 regeln

20-20-20 regeln

Här kommer ett smart tips på hur du kan minska din skärmtrötthet! Sitter du för länge framför en skärm får du ofta huvudvärk samt torra…

Läs mer
7 myter om ögonlaser

7 myter om ögonlaser

Du kanske har hört talas om ögonlaser och är lite osäker på om allt du hört stämmer? Att bestämma om ögonlaseroperationer är rätt för dig…

Läs mer

Vanliga frågor och svar

Chatta med oss

Chatta med kundservice.

Utanför våra öppettider
Mån - Fre 08:00 - 16:00
chattar du med vår chatbot.

Skicka e-post till oss

Ring oss

Kundservice
Mån - Fre 08:00 - 16:00
020-61 62 00

Ögonsjukvård i Stockholm
Mån – Fre 08:00 – 12:00
020-61 62 00

Optiker/Ortoptist i Stockholm
Mån – Fre 08:30-11:00 och 13:00-17:00
020-61 62 00

Ta reda på mer

Informationsbroschyr
Ladda ner

Se våra priser
Priser

FAQ
Vanliga frågor

Redo att boka?
Boka tid för undersökning!