Ögonlocksptos

Ögonlocksptos är ett tillstånd då det övre ögonlocket inte kan lyftas helt av sin muskel och därför hänger ned lägre än normalt. Ptos kan vara medfött men kan även komma med åldern och beror då oftast på att senan till lyftarmuskeln mist sin elasticitet. Tillståndet kan leda till kosmetiska besvär, men kan även påverka synen om ögonlocket hänger ned så pass mycket att det skymmer pupillen.

Ögonlocksptos

Orsaker till ögonlocksptos

Ögonlocket styrs av en muskel som vid normal funktion klarar av att hålla upp ögonlocket när du tittar. Ögonlocksptos är ofta åldersrelaterat och beror på att senan till denna lyftarmuskel blivit förslappad och utdragen, vilket medför att muskeln tappar sin lyftförmåga.

Andra orsaker till nedhängande ögonlock kan vara muskelsjukdom, nervsjukdom, neurologiska problem eller en medfödd svaghet i ögonlockets lyftarmuskel.

Symptom på ögonlocksptos

Vid ögonlocksptos är ögonlocket nedsänkt, som om det inte kan lyftas upp ordentligt – vilket också är fallet. I vissa fall kan ögonlocket hänga ned så pass mycket att det skymmer hela eller delar av pupillen, vilket följaktligen påverkar synen.

Ögonlocksptos kan också orsaka huvudvärk på grund av spänningar i pannans muskler vid försök att hålla ögonlocken uppe.

Även om synen är opåverkad kan ögonlocksptos orsaka kosmetiska besvär eftersom tillståndet ofta gör att man ser tröttare ut.

Behandling av ögonlocksptos

Ögonlocksptos kan åtgärdas med en operation där senan till lyftarmuskeln förkortas och stramas upp. Operationer som görs på grund av funktionella besvär utförs inom den offentliga vården, medan operationer som görs på kosmetiska grunder betalas privat.

Fråga oss

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga just nu

Eller boka via telefon på 020-61 62 00

Chatta med oss

Chatta med kundservice.

Utanför våra öppettider
Mån - Fre 08:00 - 18:00
chattar du med vår chatbot.

Skicka e-post till oss

Ring oss

Kundservice
Mån - Fre 08:00 - 18:00
020-61 62 00

Ögonsjukvård i Stockholm
Mån – Fre 08:00 – 12:00
020-80 20 40

Optiker/Ortoptist i Stockholm
Mån – Fre 09:00 – 17:30
020-61 62 00

Ta reda på mer

Informationsbroschyr
Ladda ner

Se våra priser
Priser

FAQ
Vanliga frågor

Redo att boka?
Boka tid för undersökning!