Pupillen – ögats bländare

Pupillen ser ut som en svart prick i mitten av regnbågshinnan (iris), men är egentligen en öppning som reglerar ljusinsläppet i ögat. Pupillen brukar jämföras med kamerans bländare, och fungerar på samma sätt genom att storleken på hålet bestämmer hur mycket ljus som kommer in.

Pupillen är en öppning i regnbågshinnan.

Som minst kan pupillen vara en och en halv millimeter, och som störst kan den vara ca åtta millimeter.

Fråga oss

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga just nu

Eller boka via telefon på 08-517 588 18

Varför ändrar pupillen storlek?

Pupillen finns för att mängden ljus som kommer in i ögat ska kunna regleras. Detta för att ljusmängden i ögat ska vara så optimal för synen som möjligt när ljusstyrkan utifrån varierar.

När det blir väldigt ljust behöver pupillen dra ihop sig för att inte släppa in allt ljus som annars skulle orsaka bländning. När det är mörkt behöver pupillen utvidgas för att släppa in så mycket ljus som det går, så att syncellerna i näthinnan ska kunna registrera så många intryck som möjligt.

Denna anpassning sker genom reflexmässiga sammandragningar och utvidgningar av den omkringliggande regnbågshinnan, och allt detta styrs av hjärnan helt automatiskt. Ljuset utifrån passerar först genom den genomskinliga hornhinnan, så passerar det genom pupillen, linsen, och träffar sedan syncellerna i näthinnan. Syncellerna omvandlar ljuset till nervsignaler, som skickas till hjärnan via synnerven. Hjärnan tar emot nervsignalerna och skickar tillbaka signaler till ögat, med order om att pupillens storlek måste anpassas.

Även om pupillen ändrar storlek snabbt, tar det längre tid för syncellerna att anpassa sig till ljusförändringen. Det tar upp till en halvtimma innan vi ser optimalt när vi rör oss från ljust till mörkt och ca 5 minuter från mörkt till ljust. Detta beror på ljusadaptation i sensoriska celler som står för den klart största delen av vår förmåga att anpassa oss till olika ljusstyrkor.

Med åldern mister pupillen lite av sin förmåga att öppna upp ögats bländaröppning, Därför har äldre ofta en mindre pupill som är mindre flexibel än hos yngre. Detta är en av anledningarna till att äldre behöver mer ljus än yngre för att t.ex läsa.

Varför ser pupillen svart ut?

Pupillen ser svart eller mörkbrun ut därför att nästan allt ljus som kommer in i ögat absorberas av vävnader som täcker ögats insida. I näthinnan ligger det ett pigmentlager under syncellerna som har till uppgift att hindra att inkommande ljus reflekteras tillbaka och träffar nya delar av näthinnan. Det skulle vara väldigt störande om ljuset kastades runt inne i ögat som i en spelhall. Endast 0,05% av ljuset reflekteras tillbaka ut, vilket är anledningen till att pupillöppningen är så mörk.