Slipp dina glasögon

Så kan du slippa dina läsglasögon

Alla blir äldre och efter 45-årsåldern drabbas många av ålderssynthet. För många är det en tuff omställning att gå från att ha haft skarp syn hela livet till att behöva använda läsglasögon. Det går dock att slippa. Ett linsbyte gör att man slipper läsglasögon och åtgärdar samtidigt alla andra synfel. Dessutom slipper den som har gjort ett linsbyte risken för grå starr längre fram.

Idag lider miljontals människor över 45 år av ålderssynthet. Det innebär att linsen i ögat börjar stelna och ögat får svårare att fokusera. Symptomen kommer ofta smygande och det är först när bokstäverna börjar smälta samman som diagnosen är ett faktum. Men det finns flera olika metoder att välja mellan för att korrigera synen.

läsglasögon

Samma metod som vid en gråstarrsoperation

Metoden som används för att sätta in de nya linserna kallas linsbyte eller RLE (Refractive Lens Exchange). Man tar ut och ersätter ögats naturliga lins med en ny, konstgjord lins som håller livet ut. Det är samma metod som används vid en gråstarrsoperation, vilket är en av världens vanligaste operationer.

Olika linstyper

En monofokal lins har en styrka och efterliknar ögats naturliga djupseende. Vanligtvis väljer man att få bra syn på långt håll och kompletterar med läsglasögon för att se bra på nära håll.

För dem som vill slippa läsglasögon är linsbyte med multifokal lins ett bättre alternativ. Med en multifokal lins får du god syn på både långt och nära håll samt större möjligheter att anpassa din syn efter dina behov.

Vid grå starr sätter vi vanligtvis in en monofokal lins, men många av våra kunder väljer istället en multifokal lins i de fall det är möjligt. Den korrigerar deras synfel och ger dem god synskärpa på nära, mellan och långt avstånd. Oavsett vilken typ av lins man väljer tar ett linsbyte endast cirka 15 minuter per öga.

Tar inga onödiga risker

Det är naturligt att känna viss oro inför en operation, särskilt när det gäller något så viktigt och känsligt som ögonen. Alla ögon är unika och därför gör vi en omfattande undersökning för att hitta den operationsmetod som passar dem bäst. Vid undersökningen säger vi nej till en av fem. Vi opererar aldrig om vi finner något som kan innebära en onödig risk.

Lär dig mer!

Fyll i dina uppgifter så får du information direkt till din epost. Du får också en länk direkt till våra nedladdningsbara broschyrer. Tack för att du visar intresse för oss!

Jag är

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 08 – 517 588 18

Vanliga frågor och svar