Så kan du slippa dina läsglasögon

Alla blir äldre och efter 45-årsåldern drabbas många av ålderssynthet. För många är det en tuff omställning att gå från att ha haft skarp syn hela livet till att behöva använda läsglasögon. Det går dock att slippa. Ett linsbyte gör att man slipper läsglasögon och åtgärdar samtidigt alla andra synfel. Dessutom slipper den som har gjort ett linsbyte risken för grå starr längre fram.

Idag lider miljontals människor över 45 år av ålderssynthet. Det innebär att linsen i ögat börjar stelna och ögat får svårare att fokusera. Symptomen kommer ofta smygande och det är först när bokstäverna börjar smälta samman som diagnosen är ett faktum. Men det finns flera olika metoder att välja mellan för att korrigera synen.

läsglasögon

Samma metod som vid en gråstarrsoperation

Metoden som används för att sätta in de nya linserna kallas linsbyte eller RLE (Refractive Lens Exchange). Man tar ut och ersätter ögats naturliga lins med en ny, konstgjord lins som håller livet ut. Det är samma metod som används vid en gråstarrsoperation, vilket är en av världens vanligaste operationer.

Olika linstyper

En monofokal lins har en styrka och efterliknar ögats naturliga djupseende. Vanligtvis väljer man att få bra syn på långt håll och kompletterar med läsglasögon för att se bra på nära håll.

För dem som vill slippa läsglasögon är linsbyte med multifokal lins ett bättre alternativ. Med en multifokal lins får du god syn på både långt och nära håll samt större möjligheter att anpassa din syn efter dina behov.

Vid grå starr sätter vi vanligtvis in en monofokal lins, men många av våra kunder väljer istället en multifokal lins i de fall det är möjligt. Den korrigerar deras synfel och ger dem god synskärpa på nära, mellan och långt avstånd. Oavsett vilken typ av lins man väljer tar ett linsbyte endast cirka 15 minuter per öga.

Tar inga onödiga risker

Det är naturligt att känna viss oro inför en operation, särskilt när det gäller något så viktigt och känsligt som ögonen. Alla ögon är unika och därför gör vi en omfattande undersökning för att hitta den operationsmetod som passar dem bäst. Vid undersökningen säger vi nej till en av fem. Vi opererar aldrig om vi finner något som kan innebära en onödig risk.

Ladda ner information!

Fyll i dina uppgifter i formuläret nedan för att få tillgång till våra broschyrer.

Jag är

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 020-61 62 00

Fortsätt läs

Är risken större för inflammation i hornhinnan av kontaktlinser än laser?

Är risken större för inflammation i hornhinnan av kontaktlinser än laser?

Vi vet alla att det inte är speciellt hygieniskt att peta sig i ögonen, men som kontaktlinsbärare gör vi det dagligen. En amerikansk studie publicerad 2017*, visar att man löper något större risk för inflammation i hornhinnan över tid när man använder kontaktlinser jämfört med laserbehandling med LASIK-metoden.

Läs mer
13 fun facts om ögat!

13 fun facts om ögat!

Ögat är ett mycket komplext organ och det finns många faktorer som kan påverka dess hälsa och synkvalitet. Vad gäller synfel finns det primärt fyra stycken: närsynthet, översynthet, astigmatism och ålderssynthet.

Läs mer
Tar du hand om din syn som du tar hand om dig själv?

Tar du hand om din syn som du tar hand om dig själv?

Tar du hand om din syn som du tar hand om dig själv? 70% av den svenska befolkningen lever med ett synfel. Många av dem helt i onödan, eftersom 3 av 4 kan bli av med dem.

Läs mer

Vanliga frågor och svar

Chatta med oss

Chatta med kundservice.

Utanför våra öppettider
Mån - Fre 08:00 - 18:00
chattar du med vår chatbot.

Skicka e-post till oss

Ring oss

Kundservice
Mån - Fre 08:00 - 18:00
020-61 62 00

Ögonsjukvård i Stockholm
Mån – Fre 08:00 – 12:00
020-80 20 40

Optiker/Ortoptist i Stockholm
Mån – Fre 09:00 – 17:30
020-61 62 00

Ta reda på mer

Informationsbroschyr
Ladda ner

Se våra priser
Priser

FAQ
Vanliga frågor

Redo att boka?
Boka tid för undersökning!