Linsbyte med monofokal lins

Med en monofokal lins får du bra syn på antingen nära eller långt håll, utan glasögon. Vanligtvis väljer man att få bra syn på långt håll och kompletterar med läsglasögon för att se bra på nära håll.

  • Korrigering av översynthet, närsynthet samt astigmatism
  • God syn på antingen långt eller nära håll utan glasögon
  • Mindre bieffekter, än vid multifokal RLE

Vad kostar linsbyte med monofokal lins?

Torisk lins vid astigmatism

Monofokala linser kan vara toriska, det innebär att de är speciellt gjorda för att korrigera astigmatism. På din förundersökning ser vi om du har astigmatism och om en torisk lins kan hjälpa dig. Ibland kvarstår astigmatism även efter operationen trots att vi har satt in en torisk lins. Då kan du behöva en kompletterande laseroperation som ingår i priset för linsbytet.

Minska behovet av läsglasögon med monovision

Genom att sätta in en monofokal lins som fokuserar synen på nära håll på ena ögat och en som fokuserar synen på långt håll på andra ögat kan vi minska behovet av läsglasögon, detta kallas monovision. Det innebär att du inte har samma möjlighet att fokusera steglöst på olika avstånd som man uppnår med multifokala linser. De monofokala linserna är dock billigare än multifokala linser. Efter ett monofokalt linsbyte är hjärnans anpassning till de nya linserna snabbare än vid ett multifokalt linsbyte. Du slipper haloeffekter som är vanliga en tid efter multifokalt linsbyte.

Så går operationen till

Före operationen

På operationsdagen träffar du klinikpersonalen som går igenom hur allting kommer att gå till och vad du ska tänka på efter din operation. Du kan ställa frågor om det är något du funderar på och du får bedövande och pupillvidgande ögondroppar. Om du vill kan du också få lugnande läkemedel inför själva operationen. Den gör inte ont, men det är naturligt att ändå känna viss oro inför en operation.

Därefter träffar du din ögonläkare som gör en egen, oberoende undersökning och säkerställer att dina ögon är friska och lämpliga för en linsbytesoperation. Om läkaren upptäcker något som kan påverka resultatet, avstår vi från att operera.

Under operationen

Under operationen tar ögonläkaren och två sköterskor hand om dig och finns vid din sida hela tiden. Vi bedövar ögonen med lokalbedövande ögondroppar.

Sedan byter vi ut den gamla linsen i ögat mot en ny, konstgjord lins som sitter kvar resten av livet. Hela linsbytesoperationen tar ca 15 minuter per öga. Därefter får du vila så länge du vill i vårt vilorum. Du ska inte köra bil direkt efter operationen, så ordna transport hem i förväg. Räkna med att du är på kliniken i totalt ca 2 timmar.

Efter operationen

Efter din operation bokar vi in ett antal uppföljande kontroller där vi säkerställer att din syn utvecklas som den ska. Oftast ser du bra direkt efter operationen, men det kan ta mellan 6 månader och 1 år innan du helt har vant dig vid din nya syn. Efterkontrollerna ingår i priset för din operation. Ibland behöver linsbytet kompletteras med en enkel laseroperation för att uppnå önskat resultat. Det är normalt och ingår även det i priset för din linsbytesoperation.

En säker metod

På Memira använder vi endast metoder som är välbeprövade. Metoder med stora mängder kliniska data, som bevisar en hög säkerhet och patientnöjdhet. Vår kvalitetsavdelning arbetar systematiskt med att följa upp resultat och säkra alla våra kliniska processer. Allt för att vi ska kunna erbjuda dig en trygg synkorrigerande operation – med bästa möjliga resultat.

Alla kirurgiska ingrepp innebär en viss risk, men allvarliga komplikationer vid ett linsbyte är ytterst sällsynta. De flesta komplikationer är dessutom möjliga att efterbehandla om de upptäcks i tid och därför uppmanar vi dig att kontakta oss om det är något du är orolig över efter operationen. För att minimera risken för infektioner är det mycket viktigt att du noga följer de råd du får före operationen. Risken för biverkningar vid ett linsbyte med monofokala linser är mindre än vid ett linsbyte med multifokala linser, men det kan förekomma biverkningar som till exempel glaskroppsgrumlingar och ögonirritation. Efter ett linsbyte finns det också risk för så kallad efterstarr, vilket i sådana fall är enkelt, snabbt och kostnadsfritt åtgärdat på kliniken.

En del patienter kan behöva en kompletterande behandling för att uppnå önskvärt resultat, vilket i sådana fall ingår i priset i och med vår 5-åriga Trygghetsgaranti.

Läs fullständig sammanställning av risker för biverkningar eller komplikationer vid linsbyte (RLE) monofokal.

Eftervård

I de flesta fall kan du arbeta som vanligt efter 1-2 dagar, men det är oerhört viktigt att du följer alla instruktioner. Du ska absolut inte vistas eller arbeta i smutsiga miljöer som t.ex. stall eller byggarbetsplatser under veckan efter operationen, då det innebär förhöjd risk för infektion. Du ska också undvika träning, bastu, bassängbad och vatten i ögonen under första veckan.

Under de fyra första veckorna är det viktigt att du undviker kontaktidrott, vattensport och dykning. Använd de rekommenderade ögondropparna enligt föreskrivet schema under den första månaden. Det är viktigt att du går på alla planerade efterkontroller även om du upplever att du ser perfekt. Optikern undersöker ögonen och kan se avvikelser som behöver åtgärdas som du själv inte kan känna av. Känner du dig orolig eller har frågor ska du inte tveka att höra av dig till oss direkt.

Glöm inte att meddela transportstyrelsen att du har gjort en ögonoperation om du har glasögon som villkor i ditt körkort. För att få villkoret borttaget behövs ett synintyg från oss. Kom ihåg att be oss om detta vid din tremånaders-kontroll.

Fråga oss

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga just nu

Eller boka via telefon på 08-517 588 18

Jag vet om du kan utföra ögonlaser eller linsbyte!

Undersökning inför ögonlaser och linsbyte

Första steget till ett liv utan glasögon och linser är en undersökning hos en av våra specialutbildade optiker.

Jag vill veta mer!

Jag vill få tillgång till broschyrer med gratis 5-dagars epostkurs, metoder och vilken metod som passar mig:

Jag är