De flesta kan slippa glasögon och linser – men vilka risker finns det?

Allt fler svenskar korrigerar synen för att slippa glasögon och linser. Men oron för att något ska gå snett är fortfarande ett hinder för många. “Jag bestämde mig för att kolla upp om min rädsla är befogad”, säger journalisten Victoria Lagercrantz, 49.

I dag kan de flesta korrigera synen, oavsett synfel.

– Vi gör ungefär 20 000 operationer per år i Skandinavien och har väldigt nöjda kunder, berättar Urban Schönbeck, ögonläkare på Memira sedan 10 år.

Urban Schönbeck

Memira är störst i Norden inom ögonlaser och linsbyten. Alla operationerna utförs av legitimerade läkare specialiserade på ögon och med erfarenhet av tusentals operationer. Ändå är rädslan ett hinder för många som drömmer om ett liv utan linser och glasögon.

– Jag tror att det handlar om en naturlig instinkt: att skydda ögonen har varit avgörande för människans överlevnad. Känslomässigt värjer vi oss för ett ingrepp som rör just ögonen, säger Urban Schönbeck.

”Vill veta allt om riskerna”

Victoria Lagercrantz är journalist i grunden, nu chef på en contentbyrå i Stockholm. Hon fick glasögon på mellanstadiet och har använt kontaktlinser sedan hon var 14 år, men har aldrig övervägt en operation.

– Att se bra utan glasögon eller linser vore underbart. Men jag har aldrig vågat ta steget. Även om risken är minimal, tänk om det blir någon allvarlig komplikation.

Nu har Victoria bokat in en undersökning på Memira.

– Jag vill veta vad som gäller för mig: Kan jag bli av med mina synfel, och vilka risker finns det?

Alla synfel kan opereras

Lotta Björk, optiker på Memiras klinik på Vasagatan i Stockholm, börjar med en grundlig undersökning. Hon undersöker Victorias syn, kollar hornhinnornas status och tjocklek och mäter avståndet mellan horn- och näthinna.

– Vi kan operera alla synfel, men inte alla ögon. För att kunna göra en ögonoperation måste du ha stabilt synfel, en viss tjocklek på hornhinnan och friska ögon, förklarar Lotta.

Memira säger nej till en av fem. Men Victoria får ett positivt besked.

– Eftersom du är över 45 år är det linsbyte som gäller. Vi byter ut din naturliga lins mot en konstgjord lins som korrigerar alla dina synfel: närsyntheten, ålderssyntheten och astigmatismen.

Mer än 140 000 svenskar byter lins varje år

Metoden för linsbyte är densamma som en gråstarrsoperation – världens vanligaste operation.

– I Sverige görs ungefär 130 000 gråstarrsoperationer varje år, och vi på Memira gör cirka 12 000 linsbyten årligen – så det är en väl beprövad och dokumenterad metod, berättar Lotta Björk.

– Skillnaden är att vi sätter in en mer avancerad lins som ger dig god syn. På köpet slipper du grå starr – något som annars kommer med åren, och för många ändå slutar med ett linsbyte.

Optikern Lotta Björk gjorde ett linsbyte våren 2019 och slipper nu sina läsglasögon. Hon går igenom fakta om linsbyten och berättar om sin egen upplevelse, och Victoria får ställa sina frågor.

Lotta Björk

– Själva operationen går snabbt. Ögonen bedövas med droppar, och du får lugnande medel om du vill, men är vaken hela tiden. Själva ingreppet tar 10-15 minuter per öga. Du får räkna med att vara på kliniken i 1,5 till 2 timmar.

Hur känns det direkt efteråt? – Precis efter ingreppet är du bländad – sedan ser du ganska omgående. I början ser du haloeffekter: bländning och glorior runt ljuskällor. Det handlar om att hjärnan ska vänja sig vid den nya linsen. Samma kväll kunde jag titta på tv och nästa morgon såg jag jättebra, men med en något beslöjad syn, som ett dis – helt normalt eftersom hornhinnan är svullen.

Vilka bestående biverkningar kan jag få? – Vissa tycker att de behöver något mer ljus, till exempel då de läser. Mörkerseendet kan försämras något. Och man kan fortsätta att se glorior runt ljuskällor i mörker. Det är de vanligaste. Sedan finns det biverkningar som drabbar ytterst få, som bestående beslöjad syn på avstånd.

Hur säkert är det att min syn blir helt bra? – Väldigt säkert. För 10-15 procent av alla som gör linsbyten blir det kvar en ”synfels-rest”, men den kan vi korrigera med laser, en behandling som inte kostar något extra. Det var bland annat därför jag undersökte dina hornhinnor – för att säkerställa att vi kan göra ögonlaser om det skulle behövas.

En av tio som gjort ett linsbyte använder ändå glasögon ibland, har jag läst – varför då? – De kompletterar med glasögon vid vissa tillfällen. Oftast handlar det om att man behöver ha skarp syn på väldigt nära håll, till exempel om du handarbetar. Efter linsbytet ligger synskärpans fokus på nära håll cirka 40 centimeter från ögat.

”Hu, det händer i mina ögon”

Så var det det där med rädslan. Lotta startar ett pedagogiskt bildspel på sin ipad som visar hur operationen går till.

– Hu – just det här känns ändå läskigt: att det händer i mina ögon. Tänk om jag blir blind, utbrister Victoria.

– Det kan inte hända, det finns faktiskt inte ett enda känt fall i världen där någon blivit blind av en synkorrigerande ögonoperation. Operationen är trygg och säker. Det viktiga är sedan eftervården, att följa instruktionerna så att man minimerar risken för en infektion, som ju är en risk med alla operationer.

Memira har en unik trygghetsgaranti som innebär kostnadsfria kontroller och kompletterande behandlingar i fem år efter operationen.

– Innan du lämnar oss på operationsdagen bokar vi in en undersökning en vecka senare, och en synundersökning efter tre månader, berättar Lotta.

– Du kan alltid ringa vår jourtelefon och få omedelbar hjälp, och du kan komma på fria kontroller i fem år efter operationen.

”Behövde alla fakta på bordet”

Victoria och Lotta fortsätter att prata engagerat, och Victoria får med sig en mapp med information. Nästa steg är att boka en tid för operation, som kan ske inom några veckor. Inför en operation blir Victoria undersökt av en ögonläkare för att kontrollera att ögonen är friska och förutsättningarna optimala.

Dagen efter undersökningen är Victoria mentalt redo för en ögonoperation:

– Jag inser att obehaget jag känt har varit en diffus rädsla kopplad till att det är just ögonen man behandlar. Men efter mötet med optikern Lotta – och efter att jag läst på noga – känner jag mig helt lugn, och jätteinspirerad. Jag behövde den här pushen: att boka in en undersökning och få alla fakta på bordet.

Som du ser det nu: Vad är det värsta som kan hända? – Att jag får en infektion som blir komplicerad, men risken är så pytteliten – en på 5000. Dessutom kan jag minska den risken genom att sköta mig efter operationen: ögondroppa, inte utsätta ögonen för smuts och så vidare.

När opererar du dig? – Jag fyller 50 nästa år och tänker önska mig ett linsbyte.

Lär dig mer!

Fyll i dina uppgifter så får du information direkt till din epost. Du får också en länk direkt till våra nedladdningsbara broschyrer. Tack för att du visar intresse för oss!

Jag är

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 08 – 517 588 18

Vanliga frågor och svar