Vagel och chalazion

En vagel är en lokal inflammation i ögonlocket som orsakas av att en talgkörtel täppts igen. Vageln uppstår plötsligt och är ofta röd, öm och svullen. I vanliga fall läker vageln av sig själv efter några veckor, men i vissa fall kan den istället kapsla in sig och bilda en förhårdnad knöl. Denna knöl kallas chalazion och brukar, till skillnad mot för en vagel, inte kännas öm.

Chalazionj

Orsaker till vagel / chalazion

I våra ögonlock finns många talgkörtlar vars uppgift är att producera oljesekret till smörjningen av ögat. Utförsgången till en sådan talgkörtel kan ibland täppas till, varpå den kan bli inflammerad och en vagel uppstår.

I vanliga fall läker vageln av sig själv efter 10-14 dagar, men i vissa fall kan vageln kapsla in sig och bilda en förhårdnad knöl som kallas chalazion.

En vagel eller ett chalazion kan uppstå hos personer i alla åldrar. Personer som lider av andra hudrelaterande eller inflammatoriska tillstånd, som exempelvis blefarit, eksem eller rosacea, har dock större benägenhet att drabbas.

Symptom på vagel / chalazion

En vagel gör ögonlocket rött, svullet och ömt. Man skiljer på inre och yttre vaglar då en inre vagel sitter djupare i ögonlocket och kan kännas irriterande och skava mot ögat, medan en yttre vagel är en inflammation i en körtel i ögonlockskanten och är mer synlig utifrån.

Om vageln kapslar in sig och övergår till ett chalazion blir den till en fast knuta i varierande storlek som vanligtvis varken är röd eller öm. Ett stort chalazion kan dock orsaka både kosmetiska och funktionella besvär, varpå man ibland överväger en operation.

Behandling av vagel / chalazion

Ett chalazion är ofarligt och försvinner av sig själv, men det kan ta lång tid, ibland flera månader. Om man besväras av ett långvarigt chalazion kan man välja att operera. Ingreppet utförs under lokalbedövning och tar cirka 15 minuter. Under operationen öppnas chalazionet upp och töms på innehållet. Öppningen görs oftast på insidan av ögonlocket och behöver inte sys utan läker av sig själv.

Fråga oss