Vad är grå starr och hur behandlas det?

Vad är grå starr?

Grå starr är ett åldersrelaterat tillstånd som uppstår i ögats naturliga lins, som sitter inne i den första delen av ögat precis bakom hornhinnan. Linsens syfte är att bryta ljuset så vi får skarp syn. Vi föds med klara och genomskinliga linser, men med åldern blir de grumliga och oklara. Ljuset får då det svårare och svårare att tränga igenom, vilket leder till nedsatt syn.

Vad kommer namnet från?

Vi ska ta en tur förbi Tyskland för att hitta svaret på det lite märkliga namnet – grå starr. När linsen är tillräckligt grumlig får pupillen en grå/vitaktig nyans som på tyska blev ”grauer starren” (stirra gråare) som i sin tur på svenska blev grå starr. Det är dock sällan man idag ser någon som har så pass långt gången grå starr så att de blir gråa i blicken. Den latinska beteckningen är katarakt, som i övrigt säger en del om hur sjukdomen upplevs. Katarakt betyder nämligen ”att se genom vattenfall”.

Vem får grå starr?

Svaret är enkelt – alla! Och den vanligaste grunden är helt enkelt ålder. Alla utvecklar med tiden grå starr, i regel får man det runt 65-70 årsåldern. Då grå starr är något som drabbar alla är operationen den vanligaste i hela världen. I Sverige utförs det runt 80 000 gråstarrsoperationer varje år – i världen är summan 20 miljoner.

Grå starr kan också bero på andra orsaker som sjukdomar eller skador på ögat, i vissa sällsynta fall kan det även vara medfött eller uppstå som en komplikation efter behandling med viss typ av medicin.

Några sjukdomar eller annan påverkan som kan öka risken för grå starr är:

– Diabetes eller ämnesomsättningssjukdomar
– Höga doser av röntgenstrålar, infraröda strålar eller ultravioletta strålar.
– Skador på ögonen och upprepande inflammationer i regnbågshinnan.
– Sjukdomar hos mödrar under graviditet. Röda hund ökar exempelvis risken för att barnet föds med grå starr.

Symtom på grå starr

Det är inte så lätt att märka grå starr, det varken kliar eller gör ont. Du behöver i överhuvudtaget inte märka någonting om förändringen är långsam. Det kan därför gå en tid innan du upptäcker att du har grå starr, eftersom det i regel är en sjukdom som utvecklas långsamt – men i vissa fall kan det också komma plötsligt inom några veckor. Vanligtvis drabbas det ena ögat lite före det andra, men med tiden blir båda ögon drabbade.

Grå starr visar sig ofta i form av suddig och nedsatt syn, både på avstånd och nära håll. Du kan också uppleva problem med att du blir bländad. Speciellt om du befinner dig i mörker och plötsligt utsätts för skarpt ljus. Detta beror på att det kommer mycket ljus genom den oklara linsen när din pupill utvidgar sig i övergången från mörkt till ljust.

Hur konstateras grå starr?

Grå starr konstateras hos ögonläkaren efter undersökningar och mätningar. Konstateras det att du har grå starr kommer du bli informerad om nästa steg.

Hur behandlas grå starr hos Memira?

Grå starr behandlas med en linsbytesoperation som är helt smärtfri. Båda ögonen opereras på samma dag. Operationsdagen börjar med att vi går igenom förloppet med dig när du kommer till kliniken. Du får efter det lite lugnande om du vill och blir droppad med både pupillutvidgande- och bedövande ögondroppar. När du kommer in i operationssalen kommer du sätta dig i en stol som påminner om den du känner igen från tandläkaren. I operationssalen är det utöver kirurgen som ska operera dig, två sjuksköterskor.

Med hjälp av teknisk utrustning, mikroskop och fina instrument tar ögonläkaren bort din gamla lins och sätter in en konstgjort lins. Den nya linsen kan till skillnad från din naturliga lins, inte få grå starr. Operationen tar cirka 15 minuter per öga och när du är klar kommer du vila i vilrummet i runt 15 minuter innan du får åka hem. Du får inte köra bil samma dag som operationen utan någon måste komma och skjutsa hem dig. Din syn kommer bli skarpare inom några timmar och du blir inkallad till kontroll ungefär en vecka efter operationen. Då säkrar vi att allt är som det ska. Om du också vill slippa glasögon och linser kan du välja att göra ett linsbyte med multifokala linser, då korrigeras alla typer av synfel.

Efterstarr

Efterstarr är ett tillstånd som ibland uppstår efter en gråstarrsoperation. Efterstarr är en typ av grumlighet som kan sätta sig i den bakre delen av linskapseln. Symtom är ganska lika dem som vid grå starr och uppstår vanligtvis inom de första åren efter operationen. Efterstarr behandlas effektivt och smärtfritt med laser.

Fördelarna med att bli behandlad hos en privat aktör

Du är vanligtvis lång väntetid hos ögonläkarna i den allmänna vården. Det gäller både undersökning hos ögonläkaren där de konstaterar grå starr men även själva operationen. Du kan komma till Memira med kort väntetid, både till undersökning och operation.

Lär dig mer!

Fyll i dina uppgifter så får du information direkt till din epost. Du får också en länk direkt till våra nedladdningsbara broschyrer. Tack för att du visar intresse för oss!

Jag är

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 08 – 517 588 18

Vanliga frågor och svar