Ögonlaser eller linser?

Både kontaktlinser och ögonlaser är idag väl utvecklade och beprövade alternativ för den som inte vill använda glasögon. För att ge dig underlag för dina funderingar kring vad som passar just dig har vi gjort en liten jämförelse.

Hur bra blir synen?

Oavsett vilket synhjälpmedel du använder kan det vara svårt att få en helt perfekt syn, på motsvarande sätt som om du inte hade haft något synfel. Målet med både kontaktlinser och ögonlaser är att du ska ha samma syn som med bästa möjliga glasögon.

En fördel med kontaktlinser är att du enkelt kan byta styrka på dem om din syn förändras med tiden. Väljer du att göra ögonlaser är en noggrann undersökning där man konstaterar att din syn är stabil av största vikt. Opereras du medan din syn fortfarande förändras kan du komma att behöva komplettera behandlingen senare. Om din syn är i förändring konstateras det på undersökningen inför behandlingen.

Man hör ibland om laserresultatet inte håller livet ut, vilket många blandar ihop med att man i 50-årsåldern börjar bli ålderssynt. Ålderssynthet drabbar alla oavsett synhjälpmedel och om man gjort ögonlaser eller inte. Det kan behandlas med en metod som kallas linsbyte. Resultatet av ett linsbyte är permanent och håller hela livet. Ett linsbyte kan man bara göra efter att man blivit ålderssynt.

ögonlaser pris risker

Hur praktiskt är ögonlaser och kontaktlinser?

Kontaktlinser är i många fall mycket mer praktiskt än glasögon, t.ex. om du håller på med sport eller något annat där du rör dig. En nackdel är att det kräver god hygien och att det inte är lämpligt att bada med kontaktlinser. Dessutom finns det en risk att du kan tappa dina linser. Så vid många fysiska aktiviteter är ögonlaser ett alternativ.

Efter ögonlaser kan du leva precis som de som inte har ett synfel, eftersom ditt synfel korrigerats. Så när det gäller hur praktiskt det är vinner ögonlaser över kontaktlinser för de flesta.

Vad kostar ögonlaser jämfört med linser?

Ögonlaser kostar från 29 900kr. Den mest vanligt förekommande metoden FS-Lasik kostar 37 900 kr. Kontaktlinser kostar oftast 300-600 kronor per månad beroende på typ av linser. I det korta perspektivet är kontaktlinser billigare, men redan sju år efter att du bestämt dig för att använda linser så blir det ett dyrare alternativ än ögonlaser eftersom det är en återkommande kostnad. Så förutsatt att du har råd med ögonlaser kommer du att spara pengar i längden.

Oftast brukar linsbärare behöva komplettera med glasögon eftersom många blir trötta, torra och röda i ögonen av linserna. Så även glasögonkostnaden måste tas med i beräkningen när man jämför.

Risker med ögonlaser jämfört med linser?

Både att använda kontaktlinser och låta göra ögonlaser innebär vissa risker, även om allvarliga komplikationer i båda fallen är väldigt sällsynta.

När det gäller kontaktlinser är ett vanligt problem bristfällig rengöring av linserna som leder till ögonirritation eller i värsta fall ögoninflammation. Ögoninflammationer kan i sin tur leda till att ögonen känns torrare vilket gör det svårare att använda kontaktlinser efter att inflammationen läkt ut.

För ögonlaser är de vanligaste problemen ljusspridning som försvinner efter en tid samt att ögonen känns torrare än före laserbehandlingen. Har du väldigt torra ögon ska du undvika både ögonlaser och kontaktlinser.

Det finns flera olika ögonlasermetoder. Den vanligaste, FS-Lasik gör inte ont, men en del beskriver ett visst obehag under behandlingen. Efteråt kan ögonen svida och kännas irriterade  i ca fyra till fem timmar, sedan är det över. Andra metoder kan innebära mycket sveda och stor ljuskänslighet en kort tid efter behandling. Vi på Memira väljer alltid den metod som passar dina ögon bäst och innebär minst smärta för dig.

Slutsats; vad ska jag välja?

Både kontaktlinser och ögonlaser är fullvärdiga alternativ till glasögon, förutsatt att du har stabil syn och inte har väldigt torra ögon. Vad du väljer beror på dina synbehov vid de aktiviteter du håller på med och hur ekonomisk hållbart det är för dig att ha linser som alternativ till ögonlaser. När det gäller risker är kontaktlinser och ögonlaser likvärdigt.

 

Ladda ner information!

Fyll i dina uppgifter i formuläret nedan för att få tillgång till våra broschyrer.

Jag är

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 020-61 62 00

Fortsätt läs

Är risken större för inflammation i hornhinnan av kontaktlinser än laser?

Är risken större för inflammation i hornhinnan av kontaktlinser än laser?

Vi vet alla att det inte är speciellt hygieniskt att peta sig i ögonen, men som kontaktlinsbärare gör vi det dagligen. En amerikansk studie publicerad 2017*, visar att man löper något större risk för inflammation i hornhinnan över tid när man använder kontaktlinser jämfört med laserbehandling med LASIK-metoden.

Läs mer
13 fun facts om ögat!

13 fun facts om ögat!

Ögat är ett mycket komplext organ och det finns många faktorer som kan påverka dess hälsa och synkvalitet. Vad gäller synfel finns det primärt fyra stycken: närsynthet, översynthet, astigmatism och ålderssynthet.

Läs mer
Tar du hand om din syn som du tar hand om dig själv?

Tar du hand om din syn som du tar hand om dig själv?

Tar du hand om din syn som du tar hand om dig själv? 70% av den svenska befolkningen lever med ett synfel. Många av dem helt i onödan, eftersom 3 av 4 kan bli av med dem.

Läs mer

Vanliga frågor och svar

Chatta med oss

Chatta med kundservice.

Utanför våra öppettider
Mån - Fre 08:00 - 18:00
chattar du med vår chatbot.

Skicka e-post till oss

Ring oss

Kundservice
Mån - Fre 08:00 - 18:00
020-61 62 00

Ögonsjukvård i Stockholm
Mån – Fre 08:00 – 12:00
020-80 20 40

Optiker/Ortoptist i Stockholm
Mån – Fre 09:00 – 17:30
020-61 62 00

Ta reda på mer

Informationsbroschyr
Ladda ner

Se våra priser
Priser

FAQ
Vanliga frågor

Redo att boka?
Boka tid för undersökning!