Ögonlaser eller linser?

Både kontaktlinser och ögonlaser är idag väl utvecklade och beprövade alternativ för den som inte vill använda glasögon. För att ge dig underlag för dina funderingar kring vad som passar just dig har vi gjort en liten jämförelse.

Hur bra blir synen?

Oavsett vilket synhjälpmedel du använder kan det vara svårt att få en helt perfekt syn, på motsvarande sätt som om du inte hade haft något synfel. Målet med både kontaktlinser och ögonlaser är att du ska ha samma syn som med bästa möjliga glasögon.

En fördel med kontaktlinser är att du enkelt kan byta styrka på dem om din syn förändras med tiden. Väljer du att göra ögonlaser är en noggrann undersökning där man konstaterar att din syn är stabil av största vikt. Opereras du medan din syn fortfarande förändras kan du komma att behöva komplettera behandlingen senare. Om din syn är i förändring konstateras det på undersökningen inför behandlingen.

Man hör ibland om laserresultatet inte håller livet ut, vilket många blandar ihop med att man i 50-årsåldern börjar bli ålderssynt. Ålderssynthet drabbar alla oavsett synhjälpmedel och om man gjort ögonlaser eller inte. Det kan behandlas med en metod som kallas linsbyte. Resultatet av ett linsbyte är permanent och håller hela livet. Ett linsbyte kan man bara göra efter att man blivit ålderssynt.

ögonlaser pris risker

Hur praktiskt är ögonlaser och kontaktlinser?

Kontaktlinser är i många fall mycket mer praktiskt än glasögon, t.ex. om du håller på med sport eller något annat där du rör dig. En nackdel är att det kräver god hygien och att det inte är lämpligt att bada med kontaktlinser. Dessutom finns det en risk att du kan tappa dina linser. Så vid många fysiska aktiviteter är ögonlaser ett alternativ.

Efter ögonlaser kan du leva precis som de som inte har ett synfel, eftersom ditt synfel korrigerats. Så när det gäller hur praktiskt det är vinner ögonlaser över kontaktlinser för de flesta.

Vad kostar ögonlaser jämfört med linser?

Ögonlaser kostar från 12 900kr per öga. Den mest vanligt förekommande metoden FS-Lasik kostar från 16 400 kr per öga. Kontaktlinser kostar oftast 300-600 kronor per månad beroende på typ av linser. I det korta perspektivet är kontaktlinser billigare, men redan sju år efter att du bestämt dig för att använda linser så blir det ett dyrare alternativ än ögonlaser eftersom det är en återkommande kostnad. Så förutsatt att du har råd med ögonlaser kommer du att spara pengar i längden.

Oftast brukar linsbärare behöva komplettera med glasögon eftersom många blir trötta, torra och röda i ögonen av linserna. Så även glasögonkostnaden måste tas med i beräkningen när man jämför.

Risker med ögonlaser jämfört med linser?

Både att använda kontaktlinser och låta göra ögonlaser innebär vissa risker, även om allvarliga komplikationer i båda fallen är väldigt sällsynta.

När det gäller kontaktlinser är ett vanligt problem bristfällig rengöring av linserna som leder till ögonirritation eller i värsta fall ögoninflammation. Ögoninflammationer kan i sin tur leda till att ögonen känns torrare vilket gör det svårare att använda kontaktlinser efter att inflammationen läkt ut.

För ögonlaser är de vanligaste problemen ljusspridning som försvinner efter en tid samt att ögonen känns torrare än före laserbehandlingen. Har du väldigt torra ögon ska du undvika både ögonlaser och kontaktlinser.

Det finns flera olika ögonlasermetoder. Den vanligaste, FS-Lasik gör inte ont, men en del beskriver ett visst obehag under behandlingen. Efteråt kan ögonen svida och kännas irriterade  i ca fyra till fem timmar, sedan är det över. Andra metoder kan innebära mycket sveda och stor ljuskänslighet en kort tid efter behandling. Vi på Memira väljer alltid den metod som passar dina ögon bäst och innebär minst smärta för dig.

Slutsats; vad ska jag välja?

Både kontaktlinser och ögonlaser är fullvärdiga alternativ till glasögon, förutsatt att du har stabil syn och inte har väldigt torra ögon. Vad du väljer beror på dina synbehov vid de aktiviteter du håller på med och hur ekonomisk hållbart det är för dig att ha linser som alternativ till ögonlaser. När det gäller risker är kontaktlinser och ögonlaser likvärdigt.

 

Lär dig mer!

Fyll i dina uppgifter så får du information direkt till din epost. Du får också en länk direkt till våra nedladdningsbara broschyrer. Tack för att du visar intresse för oss!

Jag är

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 08 – 517 588 18

Vanliga frågor och svar