Myter och sanningar om hur skärmtid påverkar din syn

Memira har gjort en undersökning där 1000 svenskar svarar på frågor om skärmtid och hur de tror att skärmtid påverkar synen. Memiras chefläkare Beatrice Peebo kommenterar och reder ut begreppen kring hur skärmtid påverkar din syn.

Beatrice Peebo, chefläkare på Memira Eyecenter med lång erfarenhet inom specialiserad ögonsjukvård.

Det finns en utbredd oro, okunskap och osäkerhet kring hur skärmtid påverkar vår syn

64 procent av svenskarna tror att skärmtid påverkar synen negativt, kvinnor oroar sig mer än män för detta. Kring hälften av alla tillfrågade anser att barns syn påverkas mer negativt av skärmtid än vuxnas.

Hur tiden vi spenderar framför olika skärmar påverkar vår hälsa och vår syn är ett ständigt debatterat ämne. Memira har ställt ett antal frågor i undersökningen med syfte att se hur allmänheten resonerar kring riskerna för syn och ögonhälsa kopplat till skärmtid.

Tror du att den tid man spenderar framför skärmen påverkar synen negativt?

62 procent av alla som svarade tror att synen påverkas negativt av skärmtid

Det är intressant att många uppfattar skärmen som skadande för synen med tanke på att vi sällan pratar om det på våra ögonmottagningar. Att det skulle påverka själva synförmågan är sannolikt men det finns inga signaler om att ögat som så blir skadat av att titta på en skärm, säger Beatrice Peebo.

Hur lång tid per dag tror du krävs framför en skärm för att det ska påverka synen negativt?

10 procent tror att synen försämras redan vid mindre än två timmar per dag, 25 procent vid 2-4 timmar per dag och 28 procent vid 4-6 timmar per dag.

Beatrice Peebo berättar: Det finns indikationer att barn inte skall spendera mer än 2 timmar framför en skärm/dag för att undvika påverkan på synen. Vilken siffran är för vuxna är lite oklart.
Det finns studier som visar att det blå ljuset från skärmen påverkar produktionen av sömnhormonet melatonin, vilket kan påverka vårt sömnmönster. Det finns också de som säger att det blå ljuset skadar vår näthinna, men det finns inte några kliniska bevis för detta, så den informationen får vi använda med försiktighet.

Tror du att barns syn påverkas mer av skärmtid än vad vuxnas syn påverkas?

49 procent tror att barns syn påverkas mer negativt än vuxnas.

Barn är känsligare för påverkan av skärmen med tanke på att ögonen är omogna och att refraktionen kan påverkas betydligt mer hos dem. Det finns studier som visar att utomhusvistelse skyddar den utvecklingen av ögats förmåga att anpassa till olika avstånd – med minskad risk för närsynthet. Både orsakat av ljusets våglängds påverkan på ögat, och det faktum att ögats ackommodation får vila vid fixering på längre avstånd, berättar Beatrice Peebo.

This image has an empty alt attribute; its file name is barn-skarm.png
Barn är känsligare för påverkan av skärmen med tanke på att ögonen är omogna och att refraktionen kan påverkas betydligt mer hos dem.

Lär dig mer!

Fyll i dina uppgifter så får du information direkt till din epost. Du får också en länk direkt till våra nedladdningsbara broschyrer. Tack för att du visar intresse för oss!

Jag är

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 08 – 517 588 18

Vanliga frågor och svar

Vi undersöker om du kan utföra ögonlaser eller linsbyte!

Undersökning inför ögonlaser och linsbyte

Första steget till ett liv utan glasögon och kontaktlinser är en undersökning hos en av våra specialutbildade optiker. För att veta om vi kan utföra en behandling behöver du boka tid för 0kr (värde 990kr). Undersökningen tar mellan 45-60 minuter.

Lär dig mer!

Fyll i dina uppgifter så får du information direkt till din epost. Du får också en länk direkt till våra nedladdningsbara broschyrer. Tack för att du visar intresse för oss!

Jag är

Chatta med oss

Chatta med kundservice.

Utanför våra öppettider
Mån - Fre 08:00 - 17:00
chattar du med vår chatbot.

Skicka e-post till oss

Ring oss

Kundservice
Mån - Fre 08:00 - 17:00
08 – 517 588 18

Ögonsjukvård i Stockholm
Mån – Fre 08:00 – 12:00
08 – 517 588 19

Optiker/Ortoptist i Täby
Mån – Fre 08:00 – 17:00
08 – 792 49 20

Optiker/Ortoptist i Stockholm
Mån – Fre 09:00 – 18:00
08 – 24 40 44

Ta reda på mer

Informationsbroschyr
Ladda ner

Se våra priser
Priser

FAQ
Vanliga frågor

Redo att boka?
Boka tid för undersökning!