Kan synfel vara orsaken till trötta ögon och huvudvärk?

Många människor lider av huvudvärk och trötta ögon. Vad många inte inser är dock att det kan vara ditt synfel som orsakar detta, särskilt om du bär glasögon eller linser som inte är helt optimala i förhållande till synfelet.

Personer med okorrigerade, eller felaktigt korrigerade, synfel beskriver ibland ett obehag med tryck bakom ögonen, dunkande tinningar eller ett lätt dunkande i huvudet. Det enklaste och snabbaste sättet att bli av med detta är att ta en smärtstillande tablett – eftersom det känns som om problemet är ditt huvud. Något du istället bör göra är att gå till en optiker och genomgå en synundersökning. Antingen för att få rätt glasögon eller linser, eller för att göra en varaktig korrigering av synfelet med hjälp av en synkorrigerande operation.

“Det är som om hjärnan har lossnat och slår mot skallen varje gång man rör sig” – så kan de med huvudvärk beskriva sina symptom. Många människor runt om i världen – kvinnor, män och till och med barn – lider regelbundet av denna smärta som påverkar koncentrationen på jobbet eller i skolan. Att hitta en lösning kommer för de flesta människor att innebära en förhöjd livskvalitet – och det är ofta lättare än man tror, eftersom ett problem med synen ofta är orsaken till huvudvärk.

Översynthet

Det är i synnerhet översynta personer som upplever huvudvärk på grund av ett okorrigerat synfel, ofta i samband med långvarig läsning eller datoranvändande. Det beror på att det är ansträngande för översynta personer att hålla fokus på objekt och bilder på nära avstånd under en längre period. En del människor är översynta utan att veta om det, eftersom ögonen till viss del kompenserar för synfelet. Den omfattande och långvariga ansträngningen det innebär att kunna se skarpt är i många fall orsaken till huvudvärken. I de flesta fall kan detta korrigeras med en behandling.

En mindre vanlig, men ändå möjlig, orsak till huvudvärken är obehandlad dold skelning (fori). Detta innebär att ögonmusklerna konstant arbetar för att hålla ögonen i rätt riktning för att undvika dubbelseende. Sådana typer av samsynsproblem kan ofta förbättras med hjälp av synträning och/eller glasögon med prismaglas.

Huvudvärk till följd av översynthet eller dold skelning uppstår ofta efter långa sessioner med läsning eller arbete framför datorskärm. Om du får huvudvärk eller dubbelseende, kan alltså orsaken vara synrelaterad.

Närsynthet

Vi förväntar oss en ökning av närsynthet i framtiden, mycket på grund av att vi arbetar och läser mer dagligen, ofta på små skärmar och på nära avstånd. De som är närsynta kan också uppleva huvudvärk om de går runt med felaktig korrigering. Detta är vanligtvis enkelt att korrigera med en laserbehandling. Hos närsynta är hornhinnan för krökt i förhållande till ögats storlek, det vill säga ljuset kommer att brytas framför näthinnan och ge upphov till en suddig bild. Med en ögonlaserbehandling tas lite vävnad bort från hornhinnan så att krökningen blir korrekt, och därmed slipper man trötta och ansträngda ögon.

Astigmatism

Vid astigmatism kan, precis som vid närsynthet, symptom som trötta ögon och huvudvärk uppstå, samt ge suddig syn om astigmatismen är okorrigerad eller felaktigt korrigerad. Astigmatism betyder att du inte har samma styrka i alla ögonaxlar/riktningar. Detta kan också enkelt behandlas med en ögonlaserbehandling.

Ålderssynthet

Ålderssynthet, eller presbyopi som det heter på fackspråk, är ett tillstånd som uppstår vid omkring 45 års ålder. Detta är något som de flesta kommer att uppleva, eftersom det är en helt naturlig fysiologisk utveckling som beror på att ögats naturliga lins inte längre kan anpassa sig till olika avstånd lika bra. När ålderssyntheten väl blir ett problem är det inte långt tills du kommer att behöva läsglasögon eller progressiva glasögon. Utan dem kommer du att känna dig ganska hämmad när du läser liten text eller ska se detaljer på nära håll. Allt på nära håll blir suddigt och nästan omöjligt att se, och det kan till och med upplevas som att vissa saker blir helt omöjliga att genomföra, t.ex. att fästa en tråd i en nål. Ett av de första symptomen på ålderssynthet är också ofta huvudvärk i samband med långvarig läsning eller arbete framför datorn. Dessutom kan det verkligen vara besvärligt att behöva lägga så mycket energi på att försöka se det som är litet. Ett effektivt sätt att lösa detta permanent är att byta ut ögats lins. Fördelarna med ett linsbyte är att du kan få bra syn på alla olika avstånd, och även slipper risken för grå starr i framtiden. Förutom ålderssynthet, kan ett linsbyte även korrigera närsynthet, översynthet och astigmatism.

3 av 4 kan korrigera sitt synfel med en behandling

En noggrann undersökning hos en av våra optiker ger dig svar på vilken lösning som är bäst för dig och dina ögon. Boka din undersökning här!

 

Lär dig mer!

Fyll i dina uppgifter så får du information direkt till din epost. Du får också en länk direkt till våra nedladdningsbara broschyrer. Tack för att du visar intresse för oss!

Jag är

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 08 – 517 588 18

Vanliga frågor och svar