13 fun facts om ögat!

Ögat är ett fantastiskt organ, de kallas för själens spegel och är mer unikt än ett fingeravtryck. Synen står för omkring 80% av de intryck vi får varje dag. Som de ögon-nördar vi är, har vi samlat en lista med fun facts om ögat!

1) Rinner dina ögon mycket? Då är de säkert torra

Konstigt nog kan rinnande ögon vara ett tecken på att dina ögon är torra. Tårvätskan som de små körtlarna i dina ögon normalt producerar, smörjer ögat och håller det fuktigt. Om kvaliteten på tårvätskan är dålig får ögonen inte den fukt som den är i behov av och då blir dem torra. Kroppen försöker därför lösa problemet genom att överkompensera med mer vätska – som tyvärr har ännu sämre kvalitet än den normala tårvätskan. Resultatet blir därför att ögonen inte får den vätska den är i behov av och att ögonen rinner.

Visste du för övrigt att tårvätskan innehåller bakteriedödande enzymer? Därför är tårarna en viktig del av ögats infektionsförsvar.

2) Röda ögon på bilder? Det är en reflektion av ögats inre

Pupillen ser ut som en svart prick i mitten av iris men är egentligen en öppning som reglerar ljusinsläppet i ögat. Normalt absorberas det inkommande ljuset av vävnaden inuti ögat, därför ser pupillen svart ut. När det är extra starkt och plötsligt ljus som exempelvis från en kamerablixt hinner pupillen inte alltid dra ihop sig. Det gör att något av det inkommande ljuset istället reflekteras bakåt. Så när någon har röda pupiller på bilder, är det alltså en glimt av ögats näthinna.

3) Vilken ögonfärg har du?

Man räknar med att mellan 70-80% av jordens befolkning har en variant av bruna ögon, vilket gör den till den vanligaste ögonfärgen. Blå ögon är den näst vanligaste ögonfärgen, särskilt i Europa. Den minst vanliga ögonfärgen är grön, det är bara omkring 2% av jordens befolkning som kan skryta om att de har gröna ögon ?

4) De flesta barn föds översynta

Barn har faktiskt en bra förmåga att justera synskärpan, därför är översynthet inte ett stort problem för dem. Normalt minskar översyntheten runt skolåldern, men i vissa fall är det nödvändigt att korrigera synfelet med glasögon.

5) Vi har alla en blind fläck i vårt synfält

Blinda fläcken, eller papillen är ett resultat av bristen på fotoreceptorer (synceller) i just det området av ögat. Det är dock inget vi märker av i vår vardag då hjärnan fyller ut tomrummet för oss. Om du också tycker det är spännande kan du hitta din blinda fläck i det här testet!

6) Ett tredje ögonlock?

Några djurarter, bland annat fåglar, har ett tredje ”ögonlock”. Det skyddar ögat mot saker som kan skada det, som exempelvis sandkorn, taggar och damm. Till skillnad från de ögonlock vi själva har, rör sig inte det tredje ögonlocket upp och ner utan från sida till sida. Det är dessutom genomskinligt för att djuret ska kunna se när det är i rörelse.

7) Centrala seendet utgör bara 2 %

Visste du att det centrala seendet, det seende vi använder för detaljsyn, enbart utgör 2 % av hela vårt synfält? Skärpan utanför denna centrala punkt i näthinnan minskar snabbt och därför blir synen mer och mer suddig ju längre ut i periferin den kommer. Det är därför du måste flytta blicken för varje ord du läser just nu.

8) Vad väger ett öga?

Det väger 7 gram!

Bonusinformation: ögat är cirka 2,5 cm i diameter.

9) Kul med språk!

Den medicinska termen för ålderssyn – presbyopi – är grekiska och betyder det äldre ögat. Katarakt, som är den latinska termen för grå starr, betyder ”se genom vattenfall”, vilket många beskriver att det är som när man har grå starr. Iris är grekiska och betyder regnbåge – vilket också ger en bra mening när man se den vackra och unika regnbågshinnan.

10) Kontaktlinsen är över 100 år gammal

Om du är en av dem som tycker att kontaktlinser är obehagliga, föreställ dig då den första kontaktlinsen som gjordes 1887. Den var gjord av glas och täckte nästan hela ögat. Det sägs att den var väldigt obehaglig och man kunde bara ha den i ett par timmar. Yikes! Skönt att det idag produceras bättre kontaktlinser och att det för övrigt finns alternativ som ögonlaser och linsbyte så man varken behöver kontaktlinser eller glasögon för den sakens skull.

11) Din syn tas till hänsyn när du flyger

När det är mörkt släcks ljuset i flyget under start och landning. Men vet du varför? Det är faktiskt en säkerhetsåtgärd som har att göra med våra ögon. Orsaken är dels att det tar relativt lång tid för våra ögon att vänja sig från ljust till mörkt, faktiskt så tar det hela 30 minuter! Det går lättare den andra vägen: från mörkt till ljust, det tar omkring 10 minuter.
Om det skulle ske något vid start eller landning som kräver att flyget måste evakueras så måste detta göras väldigt fort. Om det plötsligt blir mörkt i kabinen efter att den varit fullt upplyst kommer vi få svårt att orientera oss. Fenomenet kallas mörkertillpassning, och i en nödsituation kan denna synrelaterade säkerhetsåtgärd spara oss dyrbara sekunder.

12) Höger-eller vänsterögd?

Du vet ju om du är höger- eller vänsterhänt, men vet du också om du är ”höger- eller vänterögd”? Du har ett dominant öga, som din hjärna föredrar när den tolkar dina synintryck. Vill du veta vilket som är ditt dominanta öga?

Ta reda på vilket av dina ögon som är det dominanta genom att forma ett hål mellan dina två händer, sträck ut armarna och fokusera på en punkt med båda ögonen. Slut sedan det andra ögat och se om punkten fortfarande är central, är det det, är det dit dominanta öga du ser med. Försvinner punkten kan du byta öga och se om punkten nu är skarp.

13) Vi har väntat med det bästa till sist…

Många tror att pirater gick med lapp för ögat för att se farliga ut eller för att gömma en skada. Den faktiska grunden till lappen för ögat är att piraten snabbt skulle kunna ställa om synen till de olika ljusförhållandena på över och under däck – lite som vi känner igen från flyget i punkt 11. Det öga som var täckt av en lapp var redan tillpassat till mörkret under däck och därför kunde piraten se när han tog av lappen nere i mörkret.

Lär dig mer!

Fyll i dina uppgifter så får du information direkt till din epost. Du får också en länk direkt till våra nedladdningsbara broschyrer. Tack för att du visar intresse för oss!

Jag är

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 08 – 517 588 18

Vanliga frågor och svar