Fyll i dina uppgifter så får du information direkt till din epost. Du får också en länk direkt till våra nedladdningsbara broschyrer. Tack för att du visar intresse för oss!
När jag var på besök hos Memira kunde jag inte låta bli att ställa mina egna frågor till optikern Johanna. Både för min egen del och – förstås – med tanke på dig som följer den här bloggen. Till slut fick jag också beskedet när det gäller förutsättningarna för att behandla mina ögon.
– Jag började som optiker 2005 och började på Memira 2011. Först och främst handlar det om ett intresse för anatomin i ögat. Men jag gillar också att träffa människor av alla typer. Framför allt de som har sett väldigt dåligt och ge dem den här wow-känslan av att kunna se igen. Memira är väldigt noga med det. Om man ser för bra får man inte behandlingar. Det ska vara ett ordentligt lyft.
– Att få friheten. De som känner sig rädda får ofta en knuff i rätt riktning av någon kompis som också gör det. Eller om man är väldigt aktiv i sitt vardagsliv och bär glasögon, för det är ju inte alltid som det funkar med kontaktlinser. (Johanna berättar även att hon själv bar kontaktlinser innan hon valde att behandla ögonen.)
– Den vanligaste frågan som jag får höra är ”kan jag bli blind?”. Det är lätt att svara på. Nej, operationen kan man inte bli blind av. Däremot finns det alltid en infektionsrisk. Man behöver vara försiktig första veckan och se till att använda droppar i förebyggande syfte.
– De flesta brukar faktiskt tycka att det är smärtfritt, om det inte är Lasek eller Trans-PRK, men då är man å andra sidan förberedd med bedövningsdroppar och värktabletter. Min upplevelse är att de flesta är väl förberedda på hur det känns. Det brukar inte vara några stora överraskningar. Och de flesta tycker att det går snabbare än man tänkt sig.
– Vi följer alltid upp med återbesök i upp till ett år och har en garantitid på 5 år. När det gäller bieffekter är det överlag kontrastpåverkan i mörkret, så kallad halo-effekt, men det är sällan något stort problem. I fråga om laser är det framför allt torrhet och suddighet i ögonen. Då grundar man med fuktdroppar, ganska intensivt i början och trappar successivt ner. I samband med undersökningen försöker vi ge en rimlig uppskattning på hur man kommer att uppleva synen efteråt.
– Det beror på typen av behandling och individuellt på dig. Men generellt sett brukar tremånaderskontrollen markera ett slut – då är man nöjd och glad.
– Fundera på vilka situationer som är jobbiga med glasögon. Om man är rädd tycker jag absolut att man ska göra en undersökning. Majoriteten av de som väljer att göra det brukar gå att behandla.
Epilog: När besöket närmade sig sitt slut kom Johanna tillbaka med resultatet. Jag var spänd inför beskedet. Mötet med Johanna hade undanröjt många av mina egna farhågor och funderingar, och jag började känna mig redo att ta nästa steg.
Tyvärr fick jag reda på att jag inte har de fysiska förutsättningarna för att behandla ögonen. Jag fann en viss tröst i att Memira säger nej till ungefär en femtedel av alla som de undersöker – det känns förstås bra att veta att det säkra tas före det osäkra när det gäller mina ögon. Men visst kändes det lite snopet när jag kommit långt på min egen resa.
Trots detta måste jag säga att det har varit fantastiskt lärorikt att få lära mig så mycket om ögonbehandling. Och jag hoppas att jag har inspirerat dig att ta nästa steg på din egen resa mot en bättre syn.
Emil Holmström är stolt glasögonbärare sedan 29 år, tillika copywriter, föreläsare och författare. Bosatt i idylliska Midsommarkransen utanför Stockholm.
Fyll i dina uppgifter så får du information direkt till din epost. Du får också en länk direkt till våra nedladdningsbara broschyrer. Tack för att du visar intresse för oss!
Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!
Eller boka via telefon på 08 – 517 588 18