När är det dags att göra ett linsbyte?

Är man van vid en bra syn hela livet kan det vara svårt att acceptera läsproblemen som dyker upp när ålderssyntheten smyger sig på efter att man passerar 40. Plötsligt räcker armarna inte längre till och man inser att ett par läsglasögon är oundvikligt. Det händer oss alla för eller senare, och vad många inte vet är att det finns hopp om att återigen få leva livet utan glasögon.

Ålderssynthet innebär att ögats befintliga lins stelnar och ögonmusklerna kan inte längre få linsen att växla mellan olika synavstånd. Synskärpan på nära håll blir försämrad, och blir bara sämre och sämre med tiden.

Memira är störst i världen på linsbytesoperationer. Det är den typ av operation som är bäst att göra för att slippa glasögon eller linser efter att man blivit ålderssynt. Ingreppet är detsamma som vid en vanlig gråstarrsoperation, men skillnaden beror på vilken typ av lins man sätter in. Gråstarrsoperation är väldens vanligaste operationstyp och Memiras läkare har gjort minst 3000 sådana operationer före de får börja jobba för oss. Det betyder att det handlar om beprövad teknik och att du är i trygga händer.

När är det dags för en operation då?

Vi förstår att många är otåliga och helst vill slippa använda glasögon överhuvudtaget. Dessvärre behöver man förlika sig med detta under en period, tills linsen stelnat så pass mycket att man kan genomföra operationen. Ögats naturliga lins är alltid bäst, så länge den fungerar. När man passerat en styrka av +1,5 på sina läsglasögon kan det vara värt att göra en undersökning. Om man dessutom märker av en synförsämring på längre avstånd är det ytterligare ett skäl att göra linsbytet.

Många personer har synfel sedan tidigare och då blir bedömningen lite annorlunda. Närsynta personer till exempel, märker av åldersförändringar genom att man plötsligt vill lyfta på glasögonen för att se på nära håll. För dessa personer är det alltid intressant att direkt göra en undersökning för att se vilka alternativ man har för att slippa glasögonen.

Hur länge håller det?

När man väl kan genomföra linsbytet kommer man bli av med ålderssyntheten permanent, eftersom man bytt ut den lins som åldersförändringen sker i till en syntetisk lins. Linsen är anpassad till individens synfel och synbehov, och åtgärdar utöver ålderssynthet även eventuell närsynthet, översynthet och astigmatism.

Lär dig mer!

Fyll i dina uppgifter så får du information direkt till din epost. Du får också en länk direkt till våra nedladdningsbara broschyrer. Tack för att du visar intresse för oss!

Jag är

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 08 – 517 588 18

Vanliga frågor och svar