7 myter om linsbyte (RLE)

Det cirkulerar en hel del myter och missuppfattningar kring den synkorrigerande metoden linsbyte – här slår vi hål på några av dem!

1 “Jag är för gammal för en sådan där operation”

De flesta har hört talas om ögonlaser och kanske även att man med dessa metoder oftast korrigerar synfel hos yngre personer. Det leder ibland till missuppfattningen att det BARA är yngre personer som kan korrigera sina synfel, vilket är fel. Ögonlaser kan korrigera närsynthet, översynthet och astigmatism, men inte ålderssynthet. Detta eftersom ålderssynthet beror på att ögats naturliga lins har blivit stel och inte längre är så bra på att ställa in synskärpan på nära håll. Därför rekommenderar vi oftast personer över 45 år att göra ett linsbyte istället för ögonlaser. Med ett linsbyte, eller RLE (Refractive Lense Exchange) som det också kallas, kan vi korrigera ålderssynthet i kombination med dina andra eventuella synfel som närsynthet, översynthet och astigmatism. En grundförutsättning för alla synkorrigerande operationer är att ögonen är friska och att det inte finns några andra omständigheter som förhindrar ett lyckat resultat, därför är det inte alla som kan genomgå en synkorrigerande operation.

2. “Jag är rädd för smärtan vid ett linsbyte”

Själva linsbytesoperationen gör inte ont eftersom du får lokalbedövande ögondroppar som gör att du inte känner någon smärta. En del upplever ändå ett visst obehag eftersom det trots allt är ögonen det handlar om. Operationen är dock relativt snabbt överstökad då varje öga tar cirka 10–15 minuter att operera. I efterhand är det flera kunder som har sagt att hela operationen kändes mindre jobbig än ett tandläkarbesök! Ett linsbyte är dessutom en av våra metoder som ger minst obehag efter operationen, och de flesta brukar vara tillbaka på jobbet redan dagen efter.

3. ”Jag har inte råd med ett linsbyte”

Ett linsbyte kan uppfattas som en stor kostnad eftersom man ser hela siffran i sin helhet. Sanningen är dock att ett linsbyte ofta lönar sig i längden, eftersom man sedan slipper alla återkommande kostnader som ett liv med glasögon och linser innebär. Många som blivit ålderssynta går dessutom över till progressiva glasögon, vilket är en kostnad som på ganska få år springer ikapp kostnaden för ett linsbyte. För den som hellre vill dela upp kostnaden erbjuder vi dessutom flera olika delbetalningslösningar, där du bland annat kan komma ned till en så låg månadskostnad som 599 kr för ett linsbyte.

4. “Effekten av ett linsbyte kommer inte hålla resten av mitt liv”

Den nya linsen som sätts in i ögat är framtagen för att hålla i minst 150 år, så det måste man ändå säga är en hyfsat god marginal. Ett linsbyte förhindrar dock inte att det senare uppstår ögonsjukdomar eller andra besvär som orsakar synnedsättning. Den enda ögonsjukdomen som ett linsbyte förhindrar är grå starr (katarakt), vilket egentligen inte är så bara, eftersom de allra flesta annars drabbas av grå starr senare i livet.

5. ”Ett linsbyte kan inte korrigera min astigmatism”

En relativt vanlig missuppfattning är att ett linsbyte inte kan korrigera astigmatism, eller brytningsfel som många säger. Astigmatism förekommer oftast i kombination med andra synfel och då används så kallade toriska linser vid linsbytet, som korrigerar din astigmatism och som även har de anpassade styrkorna för dina övriga synfel. Om astigmatismen ändå skulle kvarstå efter linsbytet gör vi på Memira en kompletterande ögonlaserbehandling som i sådana fall ingår i priset.

6. ”Jag skulle behöva vara borta från jobbet efter ett linsbyte”

Att behöva sjukskriva sig i samband med ett linsbyte är ovanligt. De flesta är tillbaka på jobbet redan dagen efter operationen. Undantaget är om du arbetar i en smutsig miljö då risken för infektion måste minimeras.

7. ”Jag kan få ett linsbyte gratis via landstinget”

Det stämmer att du som drabbats av grå starr (katarakt) kan opereras för detta via landstinget. Väntetiderna är dock långa och grå starren måste vara långt framskriden innan du får opereras. Och även om en gråstarrsoperation och ett linsbyte i grunden är samma typ av operation, eftersom ögats naturliga lins byts ut mot en konstgjord lins, så finns det stora skillnader. Vid ett linsbyte använder vi mer avancerade linser som också kan korrigera dina synfel och göra att du sedan slipper glasögonen.

Lär dig mer!

Fyll i dina uppgifter så får du information direkt till din epost. Du får också en länk direkt till våra nedladdningsbara broschyrer. Tack för att du visar intresse för oss!

Jag är

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 08 – 517 588 18

Vanliga frågor och svar