Kundcenter

TRANS-PRK

Trygghetsgaranti ingår.

Trans-PRK (kallas även nocut) gör vi om det vid förundersökningen visar sig att vi inte kan göra FS Lasik på grund av tunna hornhinnor eller andra orsaker. Trans-PRK kräver en längre läkningstid och är mer smärtsam än FS Lasik, men slutresultatet blir lika bra oavsett metod.

  • Lasern tar bort hornhinnans ytskikt
  • Stora synfel och/eller tunna hornhinnor
  • Något längre återhämtning än FS-LASIK

Vad kostar Trans-PRK?

Pris

För stora synfel och tunna hornhinnor

Operationsmetoden rekommenderas om hornhinnorna är för tunna för en FS-LASIK. Med Trans -PRK kan vi korrigeras synfel ned till -7 och astigmatism (brytningsfel) ned till -6. Till skillnad från LASEK används laser istället för alkohollösning för att lösa upp hornhinnans yttersta lager. Metoden kan korrigera samma synfel som FS-LASIK, men läkningstiden är längre och smärtsam.

Så går Trans- PRK till

Före din operation gör den läkare som ska operera dig en egen, fristående undersökning av dina ögon. Skulle läkaren bedöma att det finns något som hindrar att operera dig avstår vi operation.
I operationssalen har läkaren och sköterskan förberett allt inför din operation.
Under operationen sköter läkaren lasern och följer noga proceduren genom mikroskopet. Det tar några minuter per öga och är smärtfritt.
Efter operationen gör du flera återbesök där optikern undersöker dina ögon och din syn för att försäkra sig om att du ser bra.

Vid operationen används laser för att ta bort hornhinnans yttersta lager. Vi kan sedan korrigera synfelet på ögats främre yta med hjälp av en så kallad excimerlaser. När synfelet har korrigerats sätter vi på en skyddande kontaktlins, som skyddar ögat under läkningsprocessen.

Risken för biverkning eller komplikation

Alla kirurgiska ingrepp innebär en viss risk, det är dock sällan vi upplever allvarliga biverkningar eller komplikationer. De flesta komplikationer är dessutom möjliga att efterbehandla om de upptäcks i tid och därför uppmanar vi dig att kontakta oss om det är något du är orolig över efter operationen. För att minimera risken för infektioner är det mycket viktigt att du noga följer de råd du får före operationen.

Vanliga (≥ 1/100)

  • Kompletterande operation (laser touch up)
  • Övergående skuggeffekter eller ljusringar/halos, veckor/månader.
  • Övergående ljuskänslighet, dagar/veckor.
  • Övergående torra ögon, veckor/månader.

Läs fullständig sammanställning av risker för biverkningar eller komplikationer vid Transk-PRK.

Efter Trans- PRK

Du kan öppna dina ögon direkt efter operationen och se igenom bandagelinserna. Det gör ofta ont i ögonen efter Trans – PRK vilket är helt normalt. Därför får du bedövningsdroppar mot smärtan som du vid behov kan komplettera med smärtstillande tabletter. De första dagarna efter operationen blir du extra ljuskänslig och har ofta rinnande ögon. Vid din första uppföljande kontroll, 2-5 dagar efter behandlingen, tar vi ut bandagelinserna.

Synen kan variera i någon vecka efter operationen. Efter ungefär en vecka ser de flesta så pass bra att de fungerar i vardagen och efter 3 månader är synskärpan oftast helt stabil.

Första steget

Undersökning

När du har beslutat dig för att göra en ögonlaseroperation hos Memira, så är första steget att boka en undersökning. I samband med undersökningen får du reda på om du kan korrigera ditt synfel och vilken metod passar dig bäst.