Kundcenter

LASEK

Trygghetsgaranti ingår.

För dig som har ett stort synfel eller tunna hornhinnor. LASEK kräver en längre läkningstid och är mer smärtsam än andra ögonlaseroperationer.

  • Ytbehandling (no cut)
  • Stora synfel och/eller tunna hornhinnor
  • Något längre återhämtning än FS LASIK

Vad kostar LASEK?

Pris

För stora synfel och tunna hornhinnor

Operationsmetoden rekommenderas om hornhinnorna är för tunna för en FS-LASIK. Med LASEK kan vi korrigera synfel ned till -7 och astigmatism (brytningsfel) ned till -6. LASEK är en välbeprövad operationsmetod som används i stor utsträckning över hela världen. Med LASEK kan vi korrigera samma synfel som med FS-LASIK, men läkningstiden är längre och smärtsam.

Så går LASEK till

 

Före din operation gör den läkare som ska operera dig en egen, fristående undersökning av dina ögon. Skulle läkaren bedöma att det finns något som hindrar att operera dig avstår vi operation.
I operationssalen har läkaren och sköterskan förberett allt inför din operation.
Under operationen sköter läkaren lasern och följer noga proceduren genom mikroskopet. Det tar några minuter per öga och är smärtfritt.
Efter operationen gör du flera återbesök där optikern undersöker dina ögon och din syn för att försäkra sig om att du ser bra.

Vid operationen används en svag alkohollösning under 20 sekunder. Vi kan sedan föra hornhinnans yttersta lager åt sidan och korrigera synfelet på ögats främre yta med hjälp av en så kallad excimerlaser. När synfelet har korrigerats förs det yttersta lagret tillbaka och bildar ett vävnadsplåster som hjälper läkningen. Det behöver stöd under de första dagarna, därför sätter vi på en klar bandagelins, som skyddar ögat under läkningsprocessen. Du kan öppna dina ögon direkt efter operationen och se igenom bandagelinserna.

Risken för biverkning eller komplikation

Alla kirurgiska ingrepp innebär en viss risk, det är dock sällan vi upplever allvarliga biverkningar eller komplikationer. De flesta komplikationer är dessutom möjliga att efterbehandla om de upptäcks i tid och därför uppmanar vi dig att kontakta oss om det är något du är orolig över efter operationen. För att minimera risken för infektioner är det mycket viktigt att du noga följer de råd du får före operationen.

Vanliga (≥ 1/100)

  • Kompletterande operation (laser touch up)
  • Övergående skuggeffekter eller ljusringar/halos, veckor/månader
  • Övergående ljuskänslighet, dagar/veckor
  • Övergående torra ögon, veckor/månader

Läs fullständig sammanställning av risker för biverkningar eller komplikationer vid LASEK.

Efter en LASEK

Det gör ofta ont i ögonen efter LASEK vilket är helt normalt. Därför får du bedövningsdroppar mot smärtan som du vid behov kan komplettera med smärtstillande tabletter. De första dagarna efter operationen blir du extra ljuskänslig och har ofta rinnande ögon. Vid din första uppföljande kontroll, 2-5 dagar efter operationen, tar vi ut bandagelinserna. Synen kan variera i några veckor efter operationen. Efter ungefär en vecka ser de flesta som vanligt.

Första steget

Undersökning

När du har beslutat dig för att göra en ögonlaseroperation hos Memira, så är första steget att boka en undersökning. I samband med undersökningen får du reda på om du kan korrigera ditt synfel och vilken metod som passar dig bäst.