Linsbyte med Edof lins

Med en EDOF lins (extended depth of focus) får du större skärpedjup än med en monofokal lins. Det innebär att du ser bättre på mellanavstånd men även skarpt på längre avstånd. Du kommer då kunna se priser på butikshyllorna och instrumentpanelen i bilen utan glasögon. Linsen är speciellt bra tillsammans med en så kallad liten monovision. Det betyder att det ena ögat blir inställt att se på nära håll och andra ögat på avstånd så att man ser skarpt på lång och nära håll på båda ögonen.

  • Korrigering av ålderssyn, samt översynthet, närsynthet och brytningsfel.
  • Bra syn på båda långt håll och mellanavstånd.
  • Ny linsdesign med ögat skärpedjup

Vad kostar linsbyte med EDOF lins?

Ökad skärpedjup för flexibilitet utan bieffekter

EDOF linser har en styrka men nyttjar den moderna optiska tekniken för att öka skärpedjupet. På samma sätt som en kamera kommer då flera avstånd ses klart utan att använda sig av multifokal optik. Fördelen i förhållande till multifokala linser är att det är mindre optiska bieffekter som halos i EDOF linser.

Nackdelen är att det inte ger lika stor fokusering på nära håll. För att uppnå bättre syn på nära kan man kombinera EDOF linser med en liten monovision. Det betyder att ett öga ser skarpt på avstånd och det andra skarpt på nära håll. Med båda ögonen öppna ser man då både på avstånd och nära. Hjärnan väljer automatiskt den bilden som är i fokus. Det kan ta en stund att vänja sig till detta efter operationen. Fördelen med monovision med EDOF linser, framför monofokala linser, är att varje lins har ett stort skärpedjup. Skillnaden mellan ögonen behöver därför inte vara lika stor för att uppnå bra syn på de flesta avstånden. Vilken linstyp som passar dig bäst får du veta efter en undersökning.

Torisk lins vid brytningsfel

EDOF linser kan vara toriska. Det innebär att de är speciellt tillpassade för att korrigera brytningsfel. På din undersökning ser vi om du har brytningsfel och om en torisk lins kan hjälpa dig. I vissa fall har man fortfarande brytningsfel efter operationen även om vi satt in en torisk lins. Då kan det efter operationen vara nödvändigt med en kompletterande laseroperation. Detta ingår i behandlingspriset för linsbytet.

Så går operationen till

Före operationen

På operationsdagen träffar du klinikpersonalen som går igenom planen för dagen och vad du ska tänka på efter din operation. Du kan ställa frågor om det är något du funderar på och du får bedövande och pupillvidgande ögondroppar. Om du vill kan du också få lugnande läkemedel inför själva operationen. Ingreppet gör inte ont men det är helt naturligt att känna viss oro inför en operation.

Därefter träffar du din ögonläkare som gör en egen, oberoende undersökning och säkerställer att dina ögon är friska och lämpliga för en linsbytesoperation. Om läkaren upptäcker något som kan påverka resultatet, avstår vi från att operera.

Under operationen

Under operationen tar ögonläkaren och två sköterskor hand om dig och finns vid din sida hela tiden. Vi bedövar ögonen med lokalbedövande ögondroppar.

Därefter byter vi ut den gamla linsen i ögat mot en ny, konstgjord lins som sitter kvar resten av livet. Läkaren genomför operationen med hjälp av mikroskop och fina instrument för att kunna byta ut dina naturliga linser mot de nya. Hela linsbytesoperationen tar ca 15 minuter per öga. Efteråt får du vila så länge du önskar i vårt vilrum. Du ska inte köra bil direkt efter operationen, så ordna transport hem i förväg. Räkna med att du är på kliniken i totalt ca 2 timmar.

Efter operationen

Efter din operation bokar vi in ett antal uppföljande kontroller där vi säkerställer att din syn utvecklas som den ska. Oftast ser du bra direkt efter operationen, men det kan ta mellan 6 månader och 1 år innan du helt har vant dig vid din nya syn. Efterkontrollerna ingår i priset för din operation. Ibland behöver linsbytet kompletteras med en enkel laseroperation för att uppnå önskat resultat. Det är normalt och ingår även det i priset för din linsbytesoperation.

En säker metod

På Memira använder vi endast metoder som är välbeprövade. Metoder med stora mängder kliniska data, som bevisar en hög säkerhet och patientnöjdhet. Vår kvalitetsavdelning arbetar systematiskt med att följa upp resultat och säkra alla våra kliniska processer. Allt för att vi ska kunna erbjuda dig en trygg synkorrigerande operation – med bästa möjliga resultat.

Alla kirurgiska ingrepp innebär en viss risk, men allvarliga komplikationer vid ett linsbyte är ytterst sällsynta (<1/1000). De flesta komplikationer är dessutom möjliga att efterbehandla om de upptäcks i tid och därför uppmanar vi dig att kontakta oss om det är något du är orolig över efter operationen. För att minimera risken för infektioner är det mycket viktigt att du noga följer de råd du får före operationen. Biverkningar som exempelvis påverkat mörkerseende, dimsyn, bländning och ljusringar runt ljuskällor förekommer, men dessa är i de allra flesta fall övergående. Efter ett linsbyte finns det också risk för så kallad efterstarr, vilket i sådana fall är enkelt, snabbt och kostnadsfritt åtgärdat på kliniken.

En del patienter kan behöva en kompletterande behandling för att uppnå önskvärt resultat, vilket i sådana fall ingår i priset i och med vår 5-åriga Trygghetsgaranti.

Läs fullständig sammanställning av risker för biverkningar eller komplikationer vid linsbyte (RLE) monofokal.

Tiden efter operationen

I de flesta fall kan du arbeta som vanligt efter 1-2 dagar, men det är oerhört viktigt att du följer alla instruktioner. Du ska absolut inte vistas eller arbeta i smutsiga miljöer som t.ex. stall eller byggarbetsplatser under veckan efter operationen, då det innebär förhöjd risk för infektion. Du ska också undvika träning, bastu, bassängbad och vatten i ögonen under första veckan.

Under de fyra första veckorna är det viktigt att du undviker kontaktidrott, vattensport och dykning. Använd de rekommenderade ögondropparna enligt föreskrivet schema under den första månaden. Det är viktigt att du går på alla planerade efterkontroller även om du upplever att du ser perfekt. Optikern undersöker ögonen och kan se avvikelser som behöver åtgärdas som du själv inte kan känna av. Känner du dig orolig eller har frågor ska du inte tveka att höra av dig till oss direkt.

Glöm inte att meddela transportstyrelsen att du har gjort en ögonoperation om du har glasögon som villkor i ditt körkort. För att få villkoret borttaget behövs ett synintyg från oss. Kom ihåg att be oss om detta vid din tremånaders-kontroll.

Fråga oss

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga just nu

Eller boka via telefon på 08-517 588 18

Jag vet om du kan utföra ögonlaser eller linsbyte!

Undersökning inför ögonlaser och linsbyte

Första steget till ett liv utan glasögon och linser är en undersökning hos en av våra specialutbildade optiker.

Jag vill veta mer!

Jag vill få tillgång till broschyrer med gratis 5-dagars epostkurs, metoder och vilken metod som passar mig:

Jag är