4.5
Trustpilot
+50
Läkare
+500.000
Utförda operationer

10 saker att fundera på inför en ögonoperation

Efter att du bestämt dig för att göra en synkorrigerande operation kvarstår beslutet om vem som ska få göra den. Här berättar vi vad som är viktigt att tänka igenom innan du gör ditt val. Det är nämligen stor skillnad på operation och operation.

1. Vem gör undersökningen?

Inför operationen får du hos vissa kliniker endast träffa en läkare. Hos andra kliniker träffar du först en optiker, sedan gör en läkare en egen undersökning och slutlig bedömning före operationen. Det innebär så klart en större trygghet att få dina ögon bedömda av två experter innan du får en rekommendation på vilken operationsmetod som passar just dina ögon.

2. Hur sköts kvalitetsarbetet?

Det är otroligt viktigt att kliniken som genomför din operation har ett aktivt kvalitetsarbete. Det betyder att rutinerna runtomkring din operation är noggrant anpassade för att säkra att alla risker minimeras och att resultatet av din operation blir så bra som möjligt. Undersök om kliniken du funderar på har ett aktivt kvalitetsarbete. I vissa fall finns till och med dedikerade team som bara jobbar med just kvalitet och det är förstås en fördel jämfört med de kliniker där man inte har samma resurser.

3. Hur nöjda är kunderna?

För att vara säker på att upplevelsen av kliniken och resultatet från operationen är bra är det alltid bäst att fråga någon som redan opererat sig. Flera av klinikerna erbjuder kundreferenser. Undersök om du kan hitta en kundreferens för just den operationsmetod som är aktuell för dig.

4. Hur står sig kliniken internationellt?

Om kliniken har närvaro i andra länder kan det vara ett tecken på att de har tillgång till ett större nätverk av expertis. Detta i kombination med ett aktivt kvalitetsarbete kan bidra till att rutinerna följer de absolut bästa internationella standarderna.

5. Hur många läkare har kliniken?

Om kliniken har fler läkare är möjligheten för kunskapsutbyte större och frågeställningar går att lösa snabbare och enklare. Fråga hur många läkare som jobbar på kliniken, om teamet är större än fem till sex läkare, bör möjligheterna för kunskapsutbyte vara väldigt goda.

6. Hur erfarna är läkarna som ska göra operationen?

När man pratar om en operation inom synkirurgi syftar man på operationen av ett öga. Så när en klinik säger att en läkare har genomfört 2000 operationer betyder det i praktiken oftast att denne har opererat ca 1000 patienter. Jämför gärna hur många operationer läkarna på de olika klinikerna har genomfört. Kirurgi är ett hantverk och det är därför viktigt att göra många operationer varje månad för att upprätthålla färdigheten.

7. Får du ett “nej” om du inte bör göra en operation?

Det finns fall där en patient har fått ett nej vid en undersökning men sedan gått till en annan klinik och fått ett ja. Fundera på varför en klinik säger nej, ofta kan det handla om att läkaren eller optikern tycker att dina ögon inte lämpar sig för en operation, att de inte kan erbjuda tekniken som är bäst lämpad för dig eller att du kanske har för höga förväntningar på resultat. Om en klinik hellre säger ja än nej kan detta vara ett tecken på att kliniken sätter sin vinst framför din hälsa.

8. Hur ofta kalibreras utrustningen?

De maskiner som används vid undersökningen och vid operationen är precisionsinstrument och behöver regelbunden kalibrering. Kliniken bör kunna redogöra för hur ofta instrumenten kalibreras.

9. Vilka metoder använder kliniken?

Det finns flera olika operationsmetoder att tillgå vid synkorrigering. Vilken som väljs för dina ögon ska baseras på hur dina ögon ser ut och hur de har utvecklats över tid. Vilka metoder en klinik erbjuder beror dessutom på vilken expertis som finns på just den kliniken. Det är bättre att gå till en klinik som har ett brett urval av metoder att välja bland. Då är det mer troligt att du får rätt metod för just sina ögon.

10. Är kliniken alltid tillgänglig?

Efter en operation kan det uppstå frågor eller annat som du som patient snabbt behöver få svar på. Det är därför viktigt att du vet hur du kan nå din optiker eller läkare och att det finns tillgång till ett jourtelefonnummer som du kan ringa.

Lär dig mer!

Fyll i dina uppgifter så får du information direkt till din epost. Du får också en länk direkt till våra nedladdningsbara broschyrer. Tack för att du visar intresse för oss!

Jag är

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 08 – 517 588 18

Vanliga frågor och svar

Vi undersöker om du kan utföra ögonlaser eller linsbyte!

Undersökning inför ögonlaser och linsbyte

Första steget till ett liv utan glasögon och kontaktlinser är en undersökning hos en av våra specialutbildade optiker. För att veta om vi kan utföra en behandling behöver du boka tid för 0kr (värde 990kr). Undersökningen tar mellan 45-60 minuter.

Lär dig mer!

Fyll i dina uppgifter så får du information direkt till din epost. Du får också en länk direkt till våra nedladdningsbara broschyrer. Tack för att du visar intresse för oss!

Jag är

Chatta med oss

Chatta med kundservice.

Utanför våra öppettider
Mån - Fre 08:00 - 17:00
chattar du med vår chatbot.

Skicka e-post till oss

Ring oss

Kundservice
Mån - Fre 08:00 - 17:00
08 – 517 588 18

Ögonsjukvård i Stockholm
Mån – Fre 08:00 – 12:00
08 – 517 588 19

Optiker/Ortoptist i Täby
Mån – Fre 08:00 – 17:00
08 – 792 49 20

Optiker/Ortoptist i Stockholm
Mån – Fre 09:00 – 18:00
08 – 24 40 44

Ta reda på mer

Informationsbroschyr
Ladda ner

Se våra priser
Priser

FAQ
Vanliga frågor

Redo att boka?
Boka tid för undersökning!