Ögonlaser och linsbyte – allt du behöver veta

Här nedan hittar du information om ögonlaser och linsbyte och får förklarat skillnaden mellan de olika behandlingarna och vilka förutsättningar som krävs för att göra dem. Du får veta mer om fördelarna med att korrigera synfelet med en operation, samt vad som ingår i priset och hur du bokar en undersökning.

Vad är ögonlaser och linsbyte?

Ögonlaser och linsbyte är två beprövade metoder för att korrigera synfel som närsynthet, översynthet, astigmatism och ålderssynthet. Båda behandlingarna innebär att ett kirurgiskt ingrepp utförs på ögat för att ändra ögats brytningsförmåga.

Behandlingarna är till för dig som idag använder glasögon och kontaktlinser med en styrka på +/- 1.5 eller mer. För att kunna göra en behandling ska du vara minst 18 år. Du ska inte vara gravid eller amma, inte heller medicinera för diabetes.

Vilken behandling passar mig?

Vilken behandling som passar dig beror på ditt synfel, din ålder och ditt ögas anatomi.

För dig som är 18-45 år rekommenderas oftast ögonlaser, som kan utföras med olika metoder beroende på dina ögons egenskaper.

För dig som är över 45 år och har ålderssynthet rekommenderas istället ett linsbyte, som korrigerar både ålderssynthet och eventuella andra synfel.


Varför ska jag göra en ögonoperation?

Det finns många fördelar med att göra en ögonoperation för att slippa glasögon eller kontaktlinser.

Du slipper besväret med att hålla reda på dina synhjälpmedel, du kan utöva sport och andra aktiviteter utan hinder, och du kan känna dig mer fri och bekväm i din vardag.


Vad kostar en ögonoperation?

Priset för en ögonoperation varierar beroende på vilken metod som passar dig. Hos oss på Memira får du alltid ett fast pris som inkluderar alla kostnader för din behandling, samt en syngaranti som ger dig kostnadsfri korrigering av eventuella tillkommande synfel. Du kan läsa mer om våra priser och flexibla betalningsalternativ här https://www.memira.se/priser/


Finns det finansieringsalternativ för ögonoperationen?

Ja det finns flera finansieringsalternativ för ögonoperationen. Du kan välja att betala allt med kort / Swish eller att dela upp betalning med kort / Swish och delbetalning. Vi har flera olika alternativ, du kan dels delbetala samma summa varje månad eller så kan du betala lite snabbare med ett räntefritt alternativ. Vi har mycket bra samarbete med Resurs Bank. Hos Resurs Bank kan du alltid betala av snabbare eller lösa in delbetalning i förtid. Du kan läsa mer om finansieringsalternativ här https://www.memira.se/priser/


Hur bokar jag en undersökning?

För att ta reda på om du kan göra en ögonoperation hos oss behöver du boka en tid för en grundlig undersökning av dina ögon. Du kan boka en tid direkt på hemsidan eller ringa oss på 08 – 517 588 18. Undersökningen tar 45-60 minuter och kostar 0 kronor.

Hur går en undersökning till och varför behöver jag en undersökning?

På undersökningen tar våra specialutbildade optiker reda på om vi kan operera ditt synfel och vilken operationsmetod som är lämpligast för dig.

Vid den första undersökningen träffar du en specialutbildad optiker. Det är optikern som först bedömer om du kan göra en operation och i så fall vilken metod som passar dig och ditt synfel bäst. Vid den andra undersökningen träffar du en läkare som gör en egen oberoende undersökning.

På undersökningen mäter vi ditt synfel och kontrollerar att din syn är stabil. Vi kartlägger också hornhinnans kurvatur och struktur (topografi), samt tjocklek för att kunna rekommendera den operationsmetod som passar bäst för dig. Ögats tryck mäts och hornhinnan undersöks med mikroskop. Utifrån samtal med din optiker kartlägger vi dina synbehov och förväntningar inför eventuell operation. En undersökning tar normalt mellan 45-60 minuter.


Kan jag boka om (omboka) eller boka av (avboka) en undersökning eller min operation?

Du kan boka om din undersökning på Mina Sidor, https://www.memira.se/mina-sidor/. På Mina Sidor kan du följa din ögonresa på Memira. Du kan se tidigare besök och kommande bokningar. För att nå Mina Sidor behöver du logga in med BankID. Mina Sidor gäller för dig som betalar privat för ögonlaser eller linsbyte. Gäller det gråstarrsoperation eller annat remissärende ber vi dig logga in på 1177 och kontakta din klinik.

För att avboka en undersökning eller operation ber vi dig ringa till oss på 08-517 588 18 så hjälper vi dig.


Vanliga frågor ögonlaser och linsbyte: