Sprucket blodkärl i ögat

Ett sprucket blodkärl i ögat kan göra ögonvitan kraftigt röd. Det är oftast helt ofarligt och gör heller inte ont. Någon behandling krävs som regel inte, då blödningen oftast läker ut av sig själv efter ett par veckor.

Tillståndet kallas subkonjunktival blödning, vilket innebär att blödningen ligger under ögats yttersta slemhinna; bindhinnan. Det är bara det vita på ögat som blir drabbat, och blödningen sprider sig inte över iris (regnbågshinnan) och pupillen, eftersom hornhinnan som täcker detta område saknar blodkärl.

Orsaker till sprucket blodkärl i ögat

Ögats bindhinna täcker ögonvitan (sklera) och insidan av ögonlocken. I denna slemhinna finns det många små, sköra blodkärl som behövs för att slemhinnan ska kunna producera den vätska som skyddar ögat. Dessa blodkärl kan lätt spricka vid till exempel en kraftig nysning eller ett tungt lyft. Det kan se otäckt ut med ett sprucket blodkärl i ögat, men blödningen ser oftast större ut än vad den egentligen är eftersom blodkärlet ligger mellan två skikt i ögat. En liten droppe blod som sprids ut mellan två täta lager kan se ut som mycket mer blod än vad det är.

Orsaken till en blödning i ögat kan vara flera. Nedan har vi listat några av de vanligaste orsakerna bakom tillståndet:

  • Högt ögontryck
  • Överdosering av blodförtunnande läkemedel
  • Om du gnuggat ögat kraftigt
  • En utväxt (svulst) kan skada ett kärl på ögat
  • Anstängning vid t.ex. förlossning, kraftig hosta, nysning eller tyngdlyftning
  • Slag mot ögat
  • Torra ögon och tunna blodkärl

Symtom på sprucket blodkärl i ögat

Tillståndet är som regel inte smärtsamt, och ofta känner man ingenting alls. I de sällsynta fall då det blöder mycket, kan det uppstå svullnad under slemhinnan. Detta kan kännas irriterande när du blinkar, men gör inte ont.

Behandling av sprucket blodkärl i ögat

Tillståndet går oftast över av sig självt efter några veckor, så i de flesta fall behöver du inte göra något annat än att vänta ut det. Om du fått ett slag mot ögat eller misstänker att du fått in något som orsakat att ett blodkärl spruckit bör du kontakta ögonläkare för undersökning. Om tillstånden skulle uppstå gång på gång bör du också kontakta ögonläkare för att utreda vad det beror på.

Fråga oss

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 08 – 517 588 18