Regnbågshinnan (iris) – justerar pupillens storlek

Regnbågshinnan, eller iris som det även kallas, är en färgad vävnad som är lokaliserad runt pupillen, mellan linsen och hornhinnan.

Regnbågshinnan omsluter pupillen och justerar dess storlek.

Regnbågshinnan justerar pupillens storlek

Regnbågshinnan anpassar pupillens storlek beroende på den rådande ljusintensiteten. Detta gör den med hjälp av en ringmuskel och en radiärmuskel. När det är mycket ljust utlöses en reflex som gör att regnbågshinnans ringmuskel drar ihop sig för att göra pupillen mindre och därmed släpper in mindre ljus i ögat. När det blir mörkare utvidgas pupillen med hjälp av regnbågshinnans radiärmuskel, för att släppa in mer ljus. Allt för att ge syncellerna i näthinnan den bästa möjliga ljusmängden.

Din ögonfärg sitter i regnbågshinnan

I regnbågshinnan finns pigmentet melanin, som bestämmer vilken ögonfärg du har. Det är samma slags pigment som bestämmer hud- och hårfärg. De vanligaste ögonfärgerna är brun, blå och grön, men nyanserna kan skilja mycket. En hög koncentration av melanin ger mörkare ögon, vilket är fallet hos brunögda personer. En låg koncentration av melanin ger ljusare ögon, vilket är fallet hos blåögda personer. Grönögda personer har en liten mängd av det gula pigmentet lipokrom i kombination med egenskaper från den blåa irisen.

Fråga oss

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga just nu

Eller boka via telefon på 08-517 588 18