Blinda fläcken – ett område utan fotoreceptorer

Blinda fläcken, eller papillen som det egentligen heter, är ett område på näthinnan som endast är sensoriskt. Det betyder att papillen leder information, men registrerar ingen egen information. I detta område finns det inga ljuskänsliga synceller (fotoreceptorer), som kan uppfatta ljuset som kommer in i ögat, varav namnet blinda fläcken.

Blinda fläcken (papillen) är ett område på näthinnan som saknar ljuskänsliga synceller (fotoreceptorer).

Fråga oss

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga just nu

Eller boka via telefon på 08-517 588 18

Varför finns blinda fläcken?

Blinda fläcken sitter vid den punkt där synnerven löper ut från ögat, längst bak i ögat och lite mot näsan från den centrala synen. Man kan säga att det är en uppsamlingsplats för syncellernas nervtrådar (axon). Här samlas nervtrådarna för att buntas ihop och tillsammans skapa synnerven som leder synintrycken vidare ut mot syncentrum i hjärnan.

Kan man märka av blinda fläcken?

I normala fall märker du inte av din blinda fläck, eftersom det ena ögat kompenserar det som det andra ögat missar. Det som i det vänstra ögats synfält skyms av blinda fläcken, ses istället av det högra ögat, och vice versa. Höger öga har sin blinda fläck till höger i synfältet och vänster öga har sin blinda fläck till vänster i synfältet. Anledningen till att den blinda fläcken inte heller märks av när du blundar med ena ögat är för att hjärnan har en otrolig förmåga att fylla i luckor i synfältet.

Det går dock att hitta sin blinda fläck. Experimentet går till så att du tar ett vitt papper och ritar en ring och ett kryss, cirka tio centimeter från varandra. Rita ringen på vänster sida om krysset. Håll sedan pappret framför dig och håll för höger öga. Fäst blicken på krysset med vänster öga, och flytta långsamt pappret närmare ansiktet. Om du håller blicken fortsatt fäst vid krysset så kommer ringen att försvinna ur synfältet vid ett visst avstånd. Där har du ditt vänstra ögas blinda fläck!