Vigdis Jordal

Vigidis Jordal står ofta på scenen och framför sina texter inför en stor publik. God syn är därför väldigt viktigt, då hon behöver både kunna läsa sin text och kunna se publikens reaktioner. Att skifta mellan två olika par glasögon på scenen var aldrig något alternativ, och när hon efter några år även fick problem med progressiva linser, vände hon sig till Memira. Lösningen på Vigdis problem var ett linsbyte!

Jag har fått ett helt nytt liv nu. Nu kan jag läsa på mobilen, jag kan skriva, jag kan uppträda och jag kan se prislappen i butiken – utan något problem överhuvudtaget.

Synen har alltid varit väldigt viktig för mig. Det viktigaste sinnet jag har och nödvändigt för att jag ska kunna fungera bra i mitt arbete. Jag jobbar mycket med att skapa texter där jag vill förmedla både egna och andras budskap. Jag står ofta på scenen med en stor publik att underhålla – antingen i egen regi eller som konfrencier på olika evenemang. Då måste synen fungera som den ska. Jag kan inte staka mig genom programmet. Jag älskar mitt jobb och jag älskar allt livet har att erbjuda varje dag. Men god syn är viktigt för att jag ska kunna njuta av det till fullo. Så det är klart att det blev lite utmanande när jag blev tvungen att använda två par glasögon för att kunna arbeta på scenen – ett par för att läsa texten och ett annat par för att se publiken. Du förstår säkert att det blev ganska osmidigt, men jag kunde inte välja antingen eller. Att antingen välja att se texten, men då inte kunna se hur publiken reagerade, eller att kunna se publiken med inte kunna läsa texten. Glasögon var därför ingen bra lösning för mig. Jag valde att använda progressiva linser i många år. Men sedan kom vändpunkten, som förde med sig att jag idag är både glasögon- och linsfri.

Händelsen som ledde fram till beslutet

Jag stod på scenen och skulle läsa min text från mobiltelefonen, precis som jag brukade göra. Det här framförandet var i en stor lokal med en stor publik. Det fanns många stearinljus runt om i lokalen, luften var lite torr och det var mycket dov belysning. Jag reste mig upp, gick mot scenen och tittade mig omkring på människorna som väntade på vad jag skulle framföra. Jag plockade upp telefonen, säker på att allt skulle gå bra, precis som det brukar. Men när jag tittade på telefonen så flöt allt samman, jag såg varken ord eller bokstäver. Det gjorde mig väldigt stressad, och jag kom inte igång som jag brukar och stod och försökte förgäves komma på en bra inledning, men allt jag kunde fokusera på var att jag inte kunde se vad som stod. Jag var tvungen att improvisera och försöka minnas vad jag skrivit kvällen innan. Det var inte någon bra upplevelse, och jag fick heller inte de där högljudda applåderna efteråt. Jag tyckte det var ganska pinsamt och leveransen kändes oprofessionell. Det var då jag bestämde mig: jag måste göra något åt detta. Jag kunde inte leva med risken att utsätta mig för sådana obehagliga situationer igen.

Undersökningen

Jag hade hört talas om Memira, och om möjligheten att kunna leva livet utan glasögon och linser. Min pappa hade genomgått en gråstarrsoperation några år tidigare, och hade innan dess levt hela sitt liv med glasögon. Efter kataraktoperationen behövde han inte glasögonen längre, och han var så otroligt nöjd och glad över det. Han sa: tänk om jag hade gjort den här operationen tidigare, då hade jag haft det mycket lättare under många år! Med detta i åtanke, bestämde jag mig för att kontakta Memira. En undersökning, för att se hur mina möjligheter såg ut, kunde inte skada.

Jag kände på en gång att jag var i trygga händer hos Memira och deras professionella ögonkirurger. Jag fick mycket och god information. Det var viktigt för mig att få mötas av denna professionalism, för jag var orolig. Skulle jag verkligen ta det här steget och operera ögonen? Ögonen, som är så viktiga för oss. Det var någon som sa till mig: nej, du borde inte operera dina friska ögon. Men jag hade sett hur mycket livsglädje det hade givit min pappa, och även andra som jag hade pratat med. Och efter mitt «klumpiga» framträdande var jag besluten om att göra en operation, under förutsättning av att det var vad Memira rekommenderade. Efter undersökningen fick jag ett klart besked om att jag kunde opereras. Jag fick också tydlig och grundlig information om risker, biverkningar och inte minst om vilket reslutat jag kunde förvänta mig. Min slutsats var densamma, jag skulle operera mig så fort som det var möjligt.

På operationsdagen

När jag kom till Memira på operationsdagen blev jag väldigt bra bemött. Jag måste erkänna att jag var lite nervös. Men när jag kom in och träffade den finske ögonkirurgen som skulle operera mig, som var så lugn, och som tillsammans med de två sköterskorna skapade de en varm atmosfär, kunde jag slappna av helt. De gjorde operationen till en fin upplevelse, och det gick dessutom väldigt snabbt. Jag tror det tog cirka tio minuter per öga.

Jag har fått ett helt nytt liv nu. Nu kan läsa på mobilen, jag kan skriva, jag kan uppträda och jag kan se prislappen i butiken – utan något problem överhuvudtaget.

Kort och gott: allt är möjligt!

Vigdis Jordal

Arbete:
Föreläsare

Synfel:
Ålderssynthet

Behandlingsmetod:
Linsbyte (RLE)

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 08 – 517 588 18

Fler kunder

Rickard Johansson

Rickard Johansson

Rekryterare

Rickard slutar aldrig förbluffas över hur snabbt, smidigt och enkelt själva operationen gick.

Synfel: Ålderssynthet
Behandlingsmetod: Linsbyte (RLE)
Martin Melin

Martin Melin

Polis, författare & TV-personlighet

Martin Melin var trött på sina läsglasögon och gjorde därför en linsbytesoperation hos Memira. Han är jättenöjd med resultatet.

Synfel: Ålderssynthet
Behandlingsmetod: Linsbyte (RLE)
Ebba Stenman

Ebba Stenman

Basketspelare

Ebba Stenman – Alvik Basket Ebba Stenman är en av de mest erfarna spelarna i Alvik Baskets framgångsrika damlag. I januari 2021, när Ebba gjorde ögonlaser hos Memira på Eyecenter…

Synfel: Närsynthet
Behandlingsmetod: FS-LASIK

Våra kunder

Monica Sundberg

Monica Sundberg

TV-profil

Tv-profilen Monica Sundberg hade haft glasögon hela livet när hon gjorde ett linsbyte hos Memira i Uppsala. Idag slipper hon glasögon med styrka i sig och är så nöjd.

Synfel: Ålderssynthet
Behandlingsmetod: Linsbyte (RLE)
Matts Nylander

Matts Nylander

Chaufför

Matts tyckte att livet med glasögon och linser var rätt begränsat. Han ville leva ett fritt liv och gjorde därför ett linsbyte.

Synfel: Ålderssynthet
Behandlingsmetod: Linsbyte (RLE)
Kurt Nilsen

Kurt Nilsen

Artist

När artisten Kurt Nilsen fick ålderssynthet tyckte han att det blev allt svårare att göra ett bra jobb på scen. Efter linsbytet ser han äntligen setlisten och publiken igen.

Synfel: Ålderssynthet
Behandlingsmetod: Linsbyte (RLE)