Ulla Thorstenson

Arbete:

Lärare

Synfel:

Ålderssynthet

Behandlingsmetod:

Linsbyte (RLE)

Ulla Thorstenson

Ulla hade inte tidigare i livet använt glasögon när hon fick ålderssynthet och glasögon. Det var ett elände i hennes stora intresse hundträning. När hon precis skulle boka en ny synundersökning så såg hon en annons för Memira och bokade en tid där i stället. Ett linsbyte senare och glasögonen är en tanke blott.

Ett elände med glasögonen

Ulla jobbar som lärare och simlärare på en skola, hennes stora intresse är sina hundar Blixten och Inez, samt hundträning. Tidigare i livet behövde inte Ulla glasögonen. Med åldern tillkom ålderssynthet och de senaste åren har hon även sett dåligt på längre håll vilket inneburit att hon haft progressiva glasögon.

Hon tränar personsök som innebär att hunden ska hitta gömda människor i terräng, och tränar och tävlar i personspår samt lydnad. Hon tillbringar mycket tid i skogen i ur och skur. I personsök är det ofta svåra gömställen som under stora stenar, ner i en grotta eller upp i ett träd. Det är en utomhussport och när det regnade blev glasögonen immiga, dem hamnade ofta på sned, och det har helt klart hänt att glasögonen blivit tillknycklade när hon gömt sig under ett grönt nät eller annat. Att springa fort i hård terräng var klurigt med progressiva glasögon då det kan vara svårt att se avståndet till marken. I sitt jobb som simlärare var det också klurigt, Ulla använde inte linser så glasögonen fick hänga med ner i vattnet – något som inte var helt optimalt.

Ulla kände att glasögon och hennes aktiva livsstil inte gick hand i hand. Efter att hon sett en annons för Memira bokade hon en undersökningstid i Västerås, väl där fick hon reda på att hon kunde göra ett linsbyte. Ulla tvekade inte en sekund utan bokade tid. Hon gjorde undersökningen en måndag och gjorde operationen på onsdagen samma vecka.

Att vara ute i skog och mark med hundarna utan glasögon är så fantastiskt skönt!

Ulla Thorstenson

Ulla om linsbytet och resultatet

Operationsdagen närmade sig och Ulla kände sig lugn. Hennes arbetskamrat hade gjort operation hos Memira så det var lugnande. Bemötandet från kliniken var fint, pedagogiskt och tryggt. Linsbytet gick fort och hon kände inget obehag alls. Stämningen i operationssalen var trevlig, Ulla kunde ställa nyfikna frågor. Efter operationen vilade hon en stund innan det var dags att åka hem.

Dagen efteråt gick Ulla tillbaka till jobbet. Hon såg bra men hoppade över simundervisningen i tre veckor på grund av restriktioner efter. Nu har det gått en tid sedan operationen och Ulla ser helt perfekt och bra på alla avstånd. Hon är nöjd med resultatet och sa senast här om dagen till sin ena dotter att hon är ofantligt glad att hon kostade på sig detta.
Vardagen har förändrats, Ulla berättar:

– Jag slipper treva efter glasögonen så fort jag vaknar på morgonen, att vara ute i skog och mark med hundarna utan glasögon är så fantastiskt skönt! Kom precis in från en runda när det småregnar lite underkylt regn och det gör… ingenting.

På frågan om hon skulle rekommendera linsbyte till andra svarar hon:

– Absolut! Både i mitt arbete men framför allt på min fritid. Jag kan utöva min hobby utan en massa strul med glasögon. Mina nya linser känns inte konstgjorda på något sätt utan som mina egna ögon, det känns fantastiskt skönt. Ser fram emot att kunna åka skidor bakom hundarna i vinter!

Våra kunder

Monica Sundberg

Monica Sundberg

TV-profil

Tv-profilen Monica Sundberg hade haft glasögon hela livet när hon gjorde ett linsbyte hos Memira i Uppsala. Idag slipper hon glasögon med styrka i sig och är så nöjd.

Synfel: Ålderssynthet
Behandlingsmetod: Linsbyte (RLE)
Matts Nylander

Matts Nylander

Chaufför

Matts tyckte att livet med glasögon och linser var rätt begränsat. Han ville leva ett fritt liv och gjorde därför ett linsbyte.

Synfel: Ålderssynthet
Behandlingsmetod: Linsbyte (RLE)
Kurt Nilsen

Kurt Nilsen

Artist

När artisten Kurt Nilsen fick ålderssynthet tyckte han att det blev allt svårare att göra ett bra jobb på scen. Efter linsbytet ser han äntligen setlisten och publiken igen.

Synfel: Ålderssynthet
Behandlingsmetod: Linsbyte (RLE)