Sandra Celan

Arbete:

Klinikchef på Memira Uppsala

Synfel:

Ålderssynthet

Behandlingsmetod:

Linsbyte (RLE)

Sandra Celan

Sandra hade tidigare i livet sett bra både på långt och nära håll när ålderssyntheten plötsligt slog till. Hon behövde därför gå från att inte använda glasögon alls till att plötsligt vara beroende av läsglasögon. Det var en förändring Sandra inte gillade hon gjorde därför en linsbytesoperation.


Trött på att inte se på nära håll

Sandra har sedan 2018 jobbat på Memira, både på kundservice och klinik, och är sen några år tillbaka Klinikchef på Memiras klinik i Uppsala. Jobbet är en stor passion för Sandra, hon får både träffa och hjälpa människor varje dag. Det känns hemma på Memira beskriver hon det som. Utöver sitt jobb umgås Sandra mycket med familj och vänner. Hon älskar att resa, både uppleva nya platser, åka på sol-och skidsemester.

Från dag ett på Memira har Sandra velat göra en operation för att korrigera sin ålderssynthet. Sandra började med läsglasögon som senare ledde till progressiva glasögon. Detta var något som gick henne på nerverna då hon inte var van att behöva glasögon. Hon jobbade också mycket framför datorskärm vilket ledde till huvudvärk varje dag. I affären såg hon inte etiketter och priser utan glasögonen så om de inte var med, var en sådan basal sak som att handla svårt. Sandra var trött på att inte se på nära håll, trött på glasögon.

Linsbytet har inneburit en stor förändring i min vardag till det bättre.

Operationsdagen

Vägen till operationen var inte spikrak, först gick hon på en undersökning och fick då veta att det var för tidigt för en linsbytesoperation. Hennes synfel var lite för litet och hon behövde vänta. Ett år senare gick Sandra på en ny undersökning och då fick hon äntligen ett ja till operation och hon bokade in sig på första lediga tid.

På operationsdagen var Sandra lugn och allt kändes bra. Hon visste exakt vad som väntade och hade ett stort förtroende för sina kollegor. Däremot var hon lite orolig för vad som väntade efteråt och hur snabbt hon skulle se bra. Läkprocessen och tillvänjningsprocessen är helt individuell och en del ser bra inom några dagar medan andra behöver mer tid. Läkningen går oftast snabbt men sedan ska hjärnan anpassa sig till de nya linserna och det kan ta längre tid.
Sandra gjorde ett linsbyte med multifokala linser och operationen gick snabbt och det gjorde inte ont. När den egna linsen plockades ut såg hon massor av olika färger vilket var häftigt! Bemötandet från sina kollegor under hela processen var fantastiskt. Sandra fick uppleva det förtroende och lugn som patienterna beskriver för henne varje dag.

Efter operationen satt Sandra i ett rum och vilade, och kunde då skicka ett sms utan glasögon. Bara några minuter efter operationen, en fantastisk känsla. Operationen gjordes på förmiddagen och på eftermiddagen såg hon så pass bra att hon kände att hon skulle kunnat köra bil. Det är däremot något som inte rekommenderas att göra första dagen så hon avstod naturligtvis från det. Dagen efter jobbade hon 8 timmar framför en datorskärm utan problem, men i slutet av dagen kände hon av lite huvudvärk och att ögonen var lite trötta.

Sandra om resultatet efter linsbytet

Synen varierade första veckorna och hon fick flytta skärmen fram och tillbaka under tiden hjärnan anpassade sig till de nya linserna. Hon hade också lite problem med haloeffekter runt lampor, när hon körde bil på kvällen kändes ljuset från mötande bilar väldigt starkt. Det försvann dock med tiden och efter någon månad upplevde Sandra sin syn som väldigt bra.
Det har nu gått snart 2 år sedan Sandra gjorde operationen och hon är fortfarande lika nöjd. Huvudvärken, som hon tidigare hade varje dag, är som bortblåst. Hon kan läsa den allra minsta texten i butiken, på mobilen, sin smartklocka och kan köpa smink och faktiskt kunna läsa vad det är hon köper. Sandra skulle göra om linsbytet alla dagar i veckan.

På frågan skulle du rekommendera linsbyte till andra, svarar Sandra:
– Absolut, för att det är en befrielse att inte behöva tänka på glasögon i någon situation. De som precis som jag inte har haft synfel tidigare och som sen får ålderssynthet – det är en stor omställning i livet men något man faktiskt kan slippa.

Våra kunder

Monica Sundberg

Monica Sundberg

TV-profil

Tv-profilen Monica Sundberg hade haft glasögon hela livet när hon gjorde ett linsbyte hos Memira i Uppsala. Idag slipper hon glasögon med styrka i sig och är så nöjd.

Synfel: Ålderssynthet
Behandlingsmetod: Linsbyte (RLE)
Matts Nylander

Matts Nylander

Chaufför

Matts tyckte att livet med glasögon och linser var rätt begränsat. Han ville leva ett fritt liv och gjorde därför ett linsbyte.

Synfel: Ålderssynthet
Behandlingsmetod: Linsbyte (RLE)
Kurt Nilsen

Kurt Nilsen

Artist

När artisten Kurt Nilsen fick ålderssynthet tyckte han att det blev allt svårare att göra ett bra jobb på scen. Efter linsbytet ser han äntligen setlisten och publiken igen.

Synfel: Ålderssynthet
Behandlingsmetod: Linsbyte (RLE)