Rebecca Myrvold

Många förknippar grå starr med stigande ålder efter 50-års åldern, men så är inte fallet för alla. I augusti 2018 gjorde Rebecca, 24 år, en linsbytesoperation (RLE) eftersom hon föddes med grå starr. Rebecca berättar om att växa upp med grå starr och sitt resultat av linsbytesoperationen.

grå starr

Eftersom jag föddes med grå starr så växte jag upp med vetskapen att jag skulle se allt sämre ju äldre jag blev. Färgerna mattades av allt mer och synfältet blev disigare med åren. Utöver grå starr så blev jag också närsynt. I kombination med grå starren så blev mitt kontrastseende väsentligt sämre. Jag kunde inte ha en fungerande vardag utan mina kontaktlinser och på grund av grå starren fick jag hela tiden tänka på att alltid befinna mig i miljöer med bra belysning.  Jag satte mig alltid på specifika platser i föreläsningssalarna, såg till att gå på restauranger med bra ljus så jag kunde se vad som står på menyerna osv. På grund av min syn så blev mitt liv väldigt begränsat. Till slut tog jag mig i kragen och bokade tid hos Memira.

Utöver att operera mitt medfödda grå starr valde jag också att korrigera min närsynthet. Därför blev jag rekommenderad multifokala linser av optikern. Nu i efterhand hade jag önskat att jag hade gjort operationen mycket tidigare. Jag märker inte särskilt av några biverkningar. Jag ser halos runt ljuskällor – men det gjorde jag innan också fast mer. Synen är skarp och livet är mer färggrant. Det är så befriande! Nu är ögonen en naturlig del av mig istället för att vara ett hinder.