Peppe Femling

Arbete:

Skidskytt

Synfel:

Närsynthet

Behandlingsmetod:

Linsimplantat (ICL)

Skidskytten Peppe Femling om sitt linsimplantat hos Memira

Peppe lever en aktiv livsstil där träning är en stor del av hans vardag. Med ett synfel på – 6 i närsynthet och med en sport som utövas i extrema klimat kan vardagen bli rätt krånglig med linser. Därför valde Peppe att göra ett linsimplantat (ICL) för att underlätta sitt liv. Följ med på vägen dit.

Hör Peppe berätta om vägen till ett lins-och glasögonfritt liv.

Peppes liv med kontaktlinser och glasögon

Peppe har som nämnt en aktiv livsstil där han tränar mycket, därför använde han mestadels kontaktlinser. Kontaktlinserna har fungerat okej och han har sett bra med dem. Men i sin sport som skidskytt utsätts Peppe för mycket kyla, vind och annat som gjort att det alltid funnits en liten oro kring kontaktlinser. Dels att de skulle strula under träning, men framför allt under tävling fanns där. Under skjutmomentet blir det en del stirrande vilket i samband med kyla gör att ögonen snabbt blir torra. Därför började tankarna på att göra något åt synen.

Peppes mamma gjorde ögonlaser för runt 30 år sedan. Han har själv tänkt på det länge men dragit sig för att ta tag i det. Innan den första undersökningen måste man vara utan linser i 5 dagar innan. Eftersom Peppe tränar så pass mycket var det svårt att boka in en tid för undersökning. Men till slut tog han tag i det undersökte sig på Memira kliniken i Gävle.

Det känns som det här har varit ett bra val för min elitsatsning.

Peppe Femling

Undersökningen och operationen

Väl på undersökningen fick han veta att ögonlaser inte passade hans ögon och synfel utan att det var ett linsimplantat (ICL) som skulle vara den bästa lösningen för honom. Peppe bestämde sig direkt för att göra detta. Han gick ut från undersökningsrummet, till receptionen och bokade in första lediga tid för operation.

På operationsdagen kände sig Peppe lite spänd. Det var däremot inte en spänd rädsla utan en spänd förväntan, han såg fram emot operationen och ville få det gjort. Väl på plats fick han sätta sig ner och vänta, han fick information, lite lugnande och sen var det dags. Operationen var speciell och synen var under tiden rätt grumlig. Han hängde med på var proffsen sa och plötsligt var operationen färdig. Han satte upp på brisen och ombads att blinka. Efter det frågade kirurgen om han kunde se vad klockan på väggen var och det kunde han. En otrolig känsla. Peppe fick bra bemötande hela vägen från undersökning till efter operationen.

Peppe om resultatet efter linsimplantat (ICL)

Dagen efter operationen var Peppe på en uppföljande kontroll för att kolla synen och trycket i ögonen. Då såg han 100% utan glasögon och linser, mindre än ett dygn efter operationen. Den första tiden var synen lite upp och ner, men Peppe såg ändå så pass bra att han var helt fascinerad. Rutinerna och tankarna på linserna fanns också kvar en stund. Peppe kom på sig själv att han skulle ta ut linserna på kvällen, men det fanns inget att ta ut längre.

Nu har det gått ett par månader sedan operationen och Peppe berättar att han nu vant sig till att inte behöva linserna längre. Han blir däremot påmind om småsaker varje dag som gör livet enklare utan linserna. I början upptäckte han hela tiden nya saker som att han såg löven tydligt på träden och ögonen tårades när han skar lök – vilket han tidigare inte känt av på grund av linserna.

– Jag tänker fortfarande på det flera gånger i veckan och det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det tidigare.

Han vaknar nu upp på morgonen och ser sin sambo skarpt, vilket han inte gjort tidigare förrän glasögon eller linser var på. Peppe gillar också att spendera tid på fjället och nu slipper han pillandet med linserna i tältet. Utan kan vakna och direkt dra ner dragkedjan på tältet och njuta av den fantastiska utsikten.

Träningen funkar också bra, han såg bra med linserna men på något sätt känns synen otroligt stabil och bättre än innan. Vid träningen utsätts han för höga hastigheter, vind i ögonen och med operationen känns det som att han minimerat risker i sitt liv. I skjutmomenten blir han inte heller torr i ögonen som innan.

Peppe känner själv att han borde tagit tag i detta tidigare. Han berättar:

– Jag rekommenderar Memira till de som har synfel. Boka en första undersökning och se dina möjligheter. Det var första steget som tog emot, då jag behövde vara utan linser. Så gör bara undersökningen, sen rullar allt på.

Våra kunder

Danijela Smoljan

Danijela Smoljan

Beslutsfattare på statlig myndighet

Danijela gjorde ett linsimplantat (ICL) hos Memira i Göteborg. Äntligen kan hon träna obehindrat utan glasögon och linser.

Synfel: Närsynthet
Behandlingsmetod: Linsimplantat (ICL)
Rickard Söderberg

Rickard Söderberg

Operasångare

Operasångaren och Rickard Söderberg hade svårt att se på scen utan glasögon eller kontaktlinser. Idag tar Rickard toner med perfekt syn!

Synfel: Närsynthet
Behandlingsmetod: Linsimplantat (ICL)
Veronica Lovensnö

Veronica Lovensnö

Ekonom, Hockydomare på förbundsnivå & Ishockeytränare

Hockydomaren Veronica Lovensnö var trött på linser! Tack vare ett linsimplantat ser hon idag bättre än någonsin, läs hennes berättelse här!

Synfel: Närsynthet/Astigmatism
Behandlingsmetod: Linsimplantat (ICL)