Monica Sundberg

Arbete:

TV-profil

Synfel:

Ålderssynthet

Behandlingsmetod:

Linsbyte (RLE)

Monica Sundberg

TV-profilen Monica Sundberg fick glasögon i tidig ålder och har sedan dess gått igenom oändligt många par. Glasögon har varit en del av hennes identitet och är något hon vill använda, men inte vara tvungen att använda. Därför gjorde Monica ett linsbyte – följ med på resan till ett glasögonfritt liv.

Glasögon – en del av Monicas identitet

Monica blev en känd profil efter sin medverkan i ett dejtingprogram för personer över 60 år. Livet har sedan dess förändrats, Monica är på events, resor och andra roliga saker. Något hon inte kunde tänka sig skulle ske i 70-årsåldern. Glasögon är en del av Monicas identitet, hon har många par glasögon och älskar att styla dem med olika outfits. Något som däremot var jobbigt var att hon inte såg utan dem, när hon sportade eller simmade var de svåra att ha med. Också när hon på morgonen behövde leta efter glasögonen innan hon steg ur sängen var det jobbigt. Hon behövde alltid använda glasögon, utan dem famlade hon i ett mörker.

Monica hade ett medfött synfel och hon har därför alltid sett dåligt. Hon minns att hon kikade och la huvudet på sne innan det var dags att skaffa sina första par glasögon, som hon fick då hon var åtta år. Hon har hört att det fanns något som heter linsbyte och att det finns en chans att bli glasögonfri. Efter en undersökning hos Memira i Uppsala fick Monica reda på att hon kunde göra ett linsbyte med multifokala linser – hon kunde bli glasögonfri.

Förr behövde jag alltid glasögon, efter linsbytet slipper jag.

Operationen och livet efter

Dagen var kommen för linsbytet och allt gick snabbt och smidigt. Operationen tog en halvtimme på båda ögonen och sen var det klart. Det kändes lite lustigt under operationen att stirra in i en lampa, men det gick så pass fort att det inte var några problem.
Nu har det gått ett par månader sedan Monica gjorde sin operation. Livet och vardagen lite enklare, i duschen ser Monica både schampo och balsam. När hon sminkar sig slipper hon den stora in zoomade spegeln. Monicas barn sa dock att glasögon är en del av hennes karaktär och att hon inte såg ut som sig själv utan – därför har Monica köpt ett par glasögon med fönsterglas utan styrka för att fortsätta kunna ha glasögon som en accessoar. Men se, det gör hon utan styrkan.

Kostnaden för ett linsbyte kan låta mycket, men när Monica räknade på det hela så blev ett linsbyte faktiskt billigare i längden. Eftersom hon gillade att byta glasögon till olika outfits så köpte hon ofta nya glasögon. Det var dyra bågar och glas och därför var det värt att slippa.

Våra kunder

Matts Nylander

Matts Nylander

Chaufför

Matts tyckte att livet med glasögon och linser var rätt begränsat. Han ville leva ett fritt liv och gjorde därför ett linsbyte.

Synfel: Ålderssynthet
Behandlingsmetod: Linsbyte (RLE)
Kurt Nilsen

Kurt Nilsen

Artist

När artisten Kurt Nilsen fick ålderssynthet tyckte han att det blev allt svårare att göra ett bra jobb på scen. Efter linsbytet ser han äntligen setlisten och publiken igen.

Synfel: Ålderssynthet
Behandlingsmetod: Linsbyte (RLE)
Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou

Journalist, författare, programledare

Alexandra Pascalidou har ett hektiskt liv, och livet med glasögon passar inte riktigt in. Därför valde hon att göra en linsbytesoperation, och kunde inte varit mer nöjd.

Synfel: Ålderssynthet
Behandlingsmetod: Linsbyte (RLE)