Kundcenter

Därför betalar många sin ögonlaser genom bruttolöneavdrag!

Tänk om du hade haft möjligheten att betala en ögonlaserbehandling med din bruttolön, alltså med din lön före skatt, istället för med din lön efter skatt. Den möjligheten finns faktiskt, och möjligheten kallas för bruttolöneavdrag. 

Okej, i praktiken så är det inte du som direkt betalar för ögonlaserbehandlingen, det gör din arbetsgivare. Sedan betalar du tillbaka till arbetsgivaren genom att acceptera en lägre bruttolön under en avtalad period. Tills dess att behandlingen är betalad – med skattefria pengar.

Ögonlaserbehandlingen betalas således med en del av lönen före skatt, vilket gör att den anställde sparar de pengar som annars skulle ha skattats bort.
Detta är under förutsättning att företaget godkänner ett bruttolöneavdrag, vilket är helt upp till dem. Naturligtvis gäller bruttolöneavdrag inte bara för ögonlaser. Du kan göra bruttolöneavdrag på alla synkorrigerande operationer, som linsbyte (RLE) och linsimplantat (ICL).

På så sätt kan du spara mellan 30 till 60 procent av kostnaden för den synkorrigerande behandlingen!

Bruttolöneavdrag ögonlaser

En förmån som är positiv – för båda parter

Som arbetsgivare är bruttolöneavdraget en generös och fin förmån att erbjuda sina anställda, och den kostar heller inte företaget något.
Den stora förtjänsten för arbetsgivaren är de positiva effekter som förmånen kan medföra. Att utöka förmånspaketet gör företaget till en mer attraktiv arbetsplats. Bra syn medför ökad livskvalitet. De anställda blir sannolikt glada och tacksamma för att arbetsgivaren hjälpt dem att göra detta möjligt. Happy anställd – happy arbetsgivare. Win-win och allt det där.

Finns det några nackdelar med bruttolöneavdraget?

Konsekvensen av bruttolöneavdraget är att underlaget för semester, sjukpenning, föräldrapenning och andra sociala försäkringar minska , eftersom bruttolönen blir lägre under en period. Underlaget för pension får en marginell minskning. Till exempel;  en månadsinkomst på  30.000 kr genererar  c:a 15 Mkr i livslön. Då får ett bruttolöneavdrag på 35.900 (för laser – FS Lasik) eller 59.900 (för linsbyte – multifokala linser) en mycket liten påverkan på pensionen. Däremot kan effekten variera beroende på vilken lön du har, företagets egna bestämmelser, samt hur lång avtalsperioden för bruttolöneavdraget är. Ta reda på om, och hur bruttolöneavdraget skulle kunna påverka din ekonomi, innan du skriver avtal.

Testa vår Sparkalkylator och ta reda på hur mycket du sparar!