Marias glasögon blev Robertos

I samarbete med Vision For All samlar Memira in glasögon för att  åka med  på volontärresor i syd – och centralamerika. Juli 2015 åkte Memira med till El Salvador och fick möjlighet att göra 3000 synundersökningar och  dela ut närmare 5000 glasögon. Vi fick ta med oss Marias glasögon som hon inte längre behövde efter sin linsbyteoperation hos oss.

På Memiras kliniker finns en insamling där kunder kan lämna in sina glasögon efter sin ögonoperation då de flesta ändå inte har nytta av dem längre. De glasögon som samlas in ser vi till att hamnar hos någon som har glädje av dem. Maria var översynt och har ett synfel på ca +6. När man är så översynt så ser man exempelvis inte texten i tidningen på armlängds avstånd. När Maria under våren 2015 gjorde sin linsbyteoperation behövdes inte glasögonen längre så vi samlade in dem och tog med oss dem till El Salvador. Där träffade vi Roberto som ville undersöka synen.

 Roberto är 47 år och har i hela sitt liv arbetat som bonde. Han har aldrig haft möjlighet att köpa glasögon och när vi fick veta resultatet av hans undersökning var vi förundrade över hur han har kunnat utföra sitt jobb utan synhjälpmedel. Han var översynt på +6 vilket gjorde att han var en bra kandidat för Marias glasögon.

roberto
Annika gör synundersökningen på Roberto

Många som sätter på sig ett par glasögon för första gången tycker att det är obehagligt och det tar några minuter innan ögonen vänjer sig, Roberto var inget undantag. När han provade glasögonen och vi bad honom läsa några rader ur morgontidningen så rynkade han på ögonbrynen, korrigerade glasögon på näsan ett par gånger och sedan börja läsa rad för rad. Ett litet leende smög sig då fram och vi visste att vårt uppdrag var slutfört. Roberto tackade oss och lämnade undersökningsrummet med ny syn som förhoppningsvis underlättar hans vardag i många år framöver.

 

Lär dig mer!

Fyll i dina uppgifter så får du information direkt till din epost. Du får också en länk direkt till våra nedladdningsbara broschyrer. Tack för att du visar intresse för oss!

Jag är

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 08 – 517 588 18

Vanliga frågor och svar