Del 1: Gästbloggare Emil Holmstöm

Kärleken framför mina ögon.

Första gången jag tittade en optiker i ögonen var jag fyra år gammal.  Jag minns egentligen ingenting av mötet, men jag kommer ihåg vad det ledde till. Ett par röda, stålbågade glasögon i miniatyr. Inneslutna i ett ljusblått skrin med pojktryck. De var bland det finaste jag sett.

Jag fick välja ut dem alldeles själv och var förstås överlycklig. Lyckan varade ända till första dagen i förskolan. Jag märkte att alla inte delade min kärlek. När jag lämnade barnen på lekplatsen var glasögonen inte det finaste jag visste längre. Glasögonen hjälpte mig inte bara att se bättre. De fick mig att växa upp snabbare än jag önskat.

Sedan dess har jag besökt många optiker och tittat ut många glasögon. Och något har hänt som jag tror att många glasögonbärare känner igen sig i. Med tiden accepterar jag inte bara de slipade glasen och plastbiten på näsan; de blir en del av mig själv. Min identitet. Det gäller också omvänt. Om jag tar av mig dem leder det inte bara till att världen blir suddig, utan får omvärlden att undra hur jag ser ut och vem jag är. Allt bottnar förstås i nödvändighet. Jag bär glasögonen för att jag måste. Med minus sju i styrka och astigmatism har jag inget annat val.

emil_blogg1_2
Kisande ögon i solnedgången. Vill jag använda solglasögon måste jag köpa specialslipade bågar som kostar skjortan.

”Jag har inget färdigt svar på mina frågor. Men jag är beredd att anstränga mig för att ta reda på så mycket jag kan.”

Och det formar förstås vem jag är i både mina egna och andras ögon. Frågan är vad som skulle hända om jag inte längre var tvungen att bära glasögon. Om det istället var ett självständigt val? Och är det ens något som kan vara aktuellt för mig? Jag har inget färdigt svar på mina frågor. Men jag är beredd att anstränga mig för att ta reda på så mycket jag kan. Och det är därför jag skriver här.

Under ett par veckor kommer jag att göra vad jag kan för att gå till botten med alla funderingar som jag själv bär på. Vad ska man tänka på när man väljer en ögonbehandling? Vilken metod är den bästa? Hur går en förundersökning till? Och hur upplever andra det som har varit i samma skor och valt att behandla sina ögon?

Kort sagt: Jag kommer att ge mig ut på en närsynt resa i ögonbehandlingens värld. Och jag hoppas att du vill följa med mig en bit på vägen.

emilblogg1_1
En rätt typisk syn på gymmet. Hur många glasögonbärare är inte vana vid immiga glasögon?

Emil Holmström är stolt glasögonbärare sedan 29 år, tillika copywriter, föreläsare och författare. Bosatt i idylliska Midsommarkransen utanför Stockholm.

Lär dig mer!

Fyll i dina uppgifter så får du information direkt till din epost. Du får också en länk direkt till våra nedladdningsbara broschyrer. Tack för att du visar intresse för oss!

Jag är

Boka tid

Se vilka tider som finns tillgängliga på en klinik nära dig!

Eller boka via telefon på 08 – 517 588 18

Vanliga frågor och svar